Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gen povezan sa snovima

Kasnite na posao? Okrivite gen za spavanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako niste odspavali barem osam sati cijeli dan izgledate kao zombi, a čini vam se da svi oko vas uspijevaju preživjeti dan s mnogo manje sna? Kriv je gen za spavanje.

Genetičari su otkrili prvi gen u općoj populaciji za koji se čini da utječe na to koliko sna nam je potrebno, prenosi Science Mag. Snovi su u centru pažnje biologa jer su, između ostalog, povezani i s faktorima kao što je kilaža koja ljude čini sklonijima dijabetesu ili srčanim bolestima. Osobe s većim indeksom tjelesne mase spavaju manje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sud odlučio Pijani Karlovčanin zaspao ispred vrata svoje susjede: Sada mora platiti 1000 eura Snijeg prekrio München - 2 ZA DNEVNIK.hr VIDEO/FOTO Stanovnica Münchena o kaosu u Njemačkoj: "Snijeg trga grane s drveća. Oni na ovako nešto nisu navikli"

>> Za zdravo srce potrebno je 7 sati sna

>> Prekratak san povezan s povišenim krvnim tlakom

U potrazi za genom koji utječe na snove, grupa europskih biologa provela je istraživanje na populaciji sedam zemalja od Estonije do Italije. Ispitano je ukupno 4.260 osoba koje su za potrebe istraživanja ispunile upitnik o navikama spavanja te su donirale uzorak DNK. U uzorcima su zatim traženi markeri koji se učestaliji kod osoba koje više spavaju.

Rezultati su pokazali da je genetski marker imena ABCC9 u snažnoj vezi sa količinom spavanja. Kada su u mogućnosti da spavaju koliko god žele, osobe koje imaju određenu verziju ovog markera spavaju 6 posto duže. Rezultate istraživanja koje je proveo 'Centar za kronobiologiju' u Münchenu, predstavila je Karla Allebrandt koja je i vodila ovaj projekt.

Isti protein i kod srčanih bolesti i dijabetesa

Iako se i drugi gen naziva Dec2 povezivao s količinom sna, on je do sada pronađen samo u nekim obiteljima. Novootriveni gen povezan sa spavanjem ABCC9 prvi je čiji se utjecaj može povezivati s cijelom populacijom. Protein povezan s ovim genom, SUR2, povezan je i sa srčanim bolestima i dijabetesom tako da bi se, prema mišljenju voditeljice istraživanja, pronalasci vezani uz gen za spavanje trebali naći i u interesu istraživača koji se bave ovim bolestima.

Da gen utječe na spavanje potvrđeno je testiranjem na voćnim mušicama, a prema riječim Paula Shawa, neurobiologa na 'Washington University School of Medicine', znanstavenici su i prije povezivali određene gene s količinom spavanja kod mušica. 'Činjenica da su takvi rezultati sada dobili potvrdu i genetskim istraživanjem ljudi čini priču još važnijom', dodao je Shaw.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene