Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad nije odgovarao

Umro kardinal koji je postao simbol velikog crkvenog skandala

Bernard Law (Foto: AFP)
Bernard Law (Foto: AFP) Foto: Afp
Bernard Law (86) bio je bostonski kardinal u vrijeme kada je Boston Globe objavio priču o zlostavljanju u od strane svećenika pedofila.

Vatikan je potvrdio da je preminuo Bernard Law (86), bivši bostonski kardinal koji je podnio ostavku zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem u crkvi iz 2002. godine, piše CNN.

Pročitajte i ovo U trgovačkom centru u Sydneyju muškarac je napadao prolaznike nožem, ubila ga je policija - 11 Horor VELIKA GALERIJA Suze na licima, majke s djecom u nevjerici: Šokantan napad blokirao centar Sydneyja Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom

Law je umro u Rimu, a iz Vatikana su poručili da je preminuo nakon duge bolesti.

Law se nikad nije suočio s kaznenim sankcijama zbog uloge u zlostavljanju od strane svećenika. On je naime dopustio da svećenici zlostavljači ostanu u svojim župama.

Bostonski skandal odjeknuo je u svjetskoj javnosti, a nakon njega pojavile su se slične optužbe diljem svijeta koje su ugrozile moralni autoritet crkve. Uslijedile su godine višemilijunskih nagodbi.

Nakon što je Law nastavio službu u Vatikanu, na nju se gledalo kao na šamar žrtvama zlostavljanja.

Pad biskupa Lawa u Bostonu počeo je u siječnju 2002. godine kada je novinarski tim Boston Globea otkrio da su on i biskupi prije njega štitili svećenike pedofile u bostonskoj nadbiskupiji.

Za istragu o rasprostranjemom zlostavljanju djece od strane katoličkog svećenika Boston Globe je osvojio Pulitzerovu nagradu, a skandal i istraga inspirirali su i film Spotlight koji je 2016. godine osvojio Oscara za najbolji film.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene