Obavijesti Video Pretražite Navigacija
govor mržnje u osnovnoj školi

Skandal u Srbiji: Procurila snimka učiteljice i učenika kako plešu u vlakiću na pjesmu Baje Malog Knindže

Djeca u Novom Sadu zabavljaju se uz Baju Malog Knindžu
Djeca u Novom Sadu zabavljaju se uz Baju Malog Knindžu Foto: Nova.rs
Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" u Novom Sadu djeci je puštana pjesma "Ne volim te, Alija, zato što si Balija", u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

Na videosnimci djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi "bestrzajci" i sve to u "vlakiću" koji predvodi učiteljica.

Na snimci iz svečane dvorane škole vidi se kako uz prve taktove pjesme Baje Malog Knindže "Oj, Alija odnijela te voda…" djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica, koja ih poziva u "vlakić", prenosi portal Nova.rs.

Na stihove u kojima se nabrajaju gradovi u kojima su počinjeni ratni zločini učiteljica i sama počinje plesati, predvodeći razigrane desetogodišnjake.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog neprimjerenog pozdrava Profesorica sa sporne fotografije više neće moći biti razrednica. Ravnatelj škole: "Odlučio sam joj izreći pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sramotni događaj Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata"

"Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisućama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjećaju na 'pobjedu' u Kozarcu, koji je doslovno sravnjen sa zemljom i veliča sudbina Višegrada, u kome su Bošnjaci spaljivani u živim lomačama", objavila je Nova.rs.

Ravnateljica škole Zorica Đurić, koja je za cijeli događaj saznala od tog portala, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da nitko od nazočnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

Trebamo li strahovati kada šaljemo djecu u školu?

Dodala je da je pjesma puštena bez ičije suglasnosti te da nitko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

"Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i zgrožen sam da jedna učiteljica dopusti takav propust. I umjesto da odmah reagira, ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvjetni radnik, trebamo li strahovati za našu djecu kada ih šaljemo u školu?" naveo je muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić.

Incident u školi i postupak učiteljice osudili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija. Autor pjesme "Ne volim te, Alija, zato što si Balija" Baja Mali Knindža srbijanski je pjevač poznat po veličanju paravojnih formacija takozvane Republike Srpske Krajine u okupiranim dijelovima Hrvatske tijekom ratnih devedesetih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene