Obavijesti Pretražite Navigacija
Sramotni događaj

Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata"

Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu
Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu Foto: Ivica Galovic/Pixsell
Saborski zastupnik Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručio je u srijedu da se nastavnicima, koji se usuđuju u školama iskazivati ili odobravati simpatiju prema obilježjima nacizma, fašizma i ustaškog režima, vrata škola trebaju trenutno i bezuvjetno zatvoriti.

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju Bakić je istaknuo kao se sve češće zaboravlja na širu ulogu obrazovanja i odgoja učenika bilo strukovne ili opće škole, osiguravanje uvjeta za punu izgradnju osobe, angažiranih, upućenih, solidarnih, kreativnih i aktivnih građana.

"Sramotni događaj u Slavonskom Brodu prije svega je krivica sustava, Ministarstva na prvom mjestu. To se jednostavno ne smije dogoditi i sustav mora naći načina da se osobama, poput nastavnice u Slavonskom Brodu koja svoje učenike usmjerava protiv temeljnih civilizacijskih vrijednosti i u toj ih orijentaciji ohrabruje pod krinkom lažnog patriotizma, onemogući rad s učenicima", rekao je Damir Bakić.

"Takvim osobama ne može biti mjesto u obrazovnom procesu", kazao je Bakić i pozvao Ministarstvo da preuzme odgovornost i osigura obrazovni proces u skladu s ustavnim i civilizacijskim normama.

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu Nives Romanjek na Facebooku je objavila fotografiju na kojoj smiješeći se pozira s maturantima koji su podigli desnice u zrak, u znak nacističkog pozdrava. Učenici na sebi imajju beretke, maskirne hlače i crne majice na kojima je natpis 'Za norijadu spremni'.

I sama profesorica je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke.

Kada je riječ o samim zakonskim izmjenama saborski zastupnici pozdravili su usklađivanje strukovnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, ali i upozorili na potrebu osiguravanja kvalitete programa, veću popularizaciju strukovnih zanimanja i osiguravanje poticaja za poslodavce te stipendija za učenike.

Potrebe tržišta su u ozbiljnom nerazmjeru s obrazovanim sustavom, istovremeno poslodavci su nezadovoljni s razinom primjenjivih znanja učenika koji izlaze iz sustava a i velika je nezainteresiranost djece da te programe upisuju, kazala je Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozdravivši zakonske izmjene koje predviđaju čvršće povezivanje poslodavaca i škola.

Irena Šimunić (Klub Socijaldemokrati) smatra kako je potrebno kroz stimulacije i olakšice potaknuti poslodavce i obrtnike da primaju učenike na praksu, ali i intenzivnije popularizirati strukovna zanimanja.

Pročitajte i ovo Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu zbog neprimjerenog pozdrava Profesorica sa sporne fotografije više neće moći biti razrednica. Ravnatelj škole: "Odlučio sam joj izreći pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa"

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu policija provodi izvide Što će biti s profesoricom iz Slavonskog Broda? "Imali smo tri sastanka..."

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) kazao je da samo u građevinskom sektoru trenutno nedostaje 20 tisuća radnika, a u ugostiteljstvu njih 30 tisuća i smatra da je Hrvatskoj potrebna ozbiljna strategija za cjelokupno gospodarstvo.

Sabina Glasovac (Klub SDP-a) rekla je da zakon pokušava odgovoriti na neke probleme u sustavu strukovnog obrazovanja ali da nije sigurna da će ih i riješiti. Nisam vidjela mehanizme koji će osigurati usklađivanje upisne politike s potrebama određene lokalne samouprave i potrebama gospodarstva, kazala je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene