Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Uhvatili ga u mrežu

SPEKTAKULARNO Prvi put nakon 100 godina u morskim dubinama pronađeno neobično, neuhvatljivo biće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su potvrdili da su pronašli čudno, neuhvatljivo biće za koje nije potvrđeno da je viđeno čak od davne 1900. godine kada je prvi put opisano.

Tajanstvenu prozirnu životinju otkrio je u zaljevu Monterey u Kaliforniji podvodni robot na daljinsko upravljanje Instituta Monterey Bay Aquarium Research. Prozirno biće u obliku punoglavca dugačko oko 9 centimetara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova vrsta sisavca VIDEO Nije se znalo da OVO postoji u prirodi! Slika nije dostupna Život na crvenom planetu? FOTO Na slici s Marsa primijetio biće koje sliči štakoru?

Neobična životinja je okružena "kućicom" od proteina i celuloze. Jednokratnu ''kućicu'' proizvodi kako bi uz njezinu pomoć uhvatilo čestice hrane iz vode i filtriralo ih u tijelo. Kada se njezini filteri začepe životinja proizvodi novu u roku od nekoliko sati, piše National Geografic.

Iako 9 centimetara zvuči jako malo ta je veličina za tu vrstu životinje zapravo divovska jer je njihova prosječna veličina oko 1 centimetar. Inače imaju vrlo važnu ulogu u oceanu jer prenose hranjive tvari u morske dubine.

Znanstvenici su potvrdili da se radi o vrsti Bathochordaeus charon, nazvanoj po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je preko rijeke Stiks prevozio mrtve u podzemni svijet Had.

Prvi opis životinje potiče još iz 1900. i temelji se na uzorku pronađenom 1890. godine. Dugi niz godina znanstvenici su pokušavali otkriti postoji li još uvijek ova životinja i je li ikad i postojala. No, tada je uočen na ekranu podvodnog robota na daljinsko upravljanje ROV Ventana. Uhvatili su ga u mrežu i kada su ga izvukli na površinu shvatili su da je opis Bathochordaeus charona iz 1900. godine savršen. 

"Zaista postoji'', kazao je Rob Sherlock s Instituta Monterey Bay Aquarium Research svojim kolegama. Svoja su opažanja dokumentirali u nedavno objavljenom članku.

Kada su pregledali video arhive iz drugih misija znanstvenici su identificirali još 12 životinja za koje smatraju da pripadaju istoj vrsti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene