Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djevojka koja je dva puta postala žrtvom

Prepoznajete li ovo lice? Ne? Nije ni čudo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva puta su ih proglasili krivima da bi ih se treći put oslobodilo. Ne možemo se ne zapitati što se toliko promijenilo da dokazi više nisu mogli biti protumačeni na isti način.

2. studenog 2007. godine pronađeno je tijelo britanske studentice Meredith Kercher u njenom stanu u Perugi. Na tijelu su bile uočljive ubodne rane, tragovi vezanja i modrice što je istražitelje navelo na zaključak kako se radilo o smrti nastaloj tijekom neke vrste seksualnog nasilju. Koban ubod bio je onaj u vrat.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

Njenu smrt prijavila je cimerica Amanda Knox. Rekla je kako se ujutro vratila kući nakon izlaska te da je naišla na opljačkan stan i mrtvu Meredith. Istražitelji su ubrzo zaključili kako su tragovi provale bili namješteni te je Amanda uhićena zajedno sa svojim tadašnjim dečkom Raffaeleom Sollecitom. Kobni ubod u vrat, prema mišljenju istražitelja, zadala je upravo Amanda.

Knox od prvog dana poriče krivnju. Prvo je bila osuđena na 26 godina zatvora zbog ubojstva i seksualnog napada. 2011. presuda je bila odbačena zbog, navodno, nezadovoljavajućih DNK dokaza. Kasnije je suđenje ponovljeno, opet je proglašena krivom, nije se vratila u Italiju na izdržavanje kazne već je ostala u SAD-u gdje je dočekala i prošlotjednu presudu - nije kriva.

Amanda Knox je oslobođena - tko je ubojica?

U međuvremenu, na 24 godine zatvora osuđen je Rudy Guede čiji je DNK nađen na Mredithinom tijelu. U zasebnom suđenju proglašen je krivim za seksualni napad i ubojstvo. No istražitelji ustraju - nije djelovao sam. U nekoliko navrata tijekom suđenja ukazivao je na Amandinu povezanost s Meredithinom smrću.

Cijela osmogodišnja drama prebacila je centar pažnje s ubijene Meredith Kercher na osumnjičenu Amandu Knox. 'Djevojka s licem anđela' uskoro je krasila naslovnice najvećih američkih medija kojima je u globalu bilo teško povjerovati da bi ona mogla biti ubojica i koji su de facto od nje napravili žrtvu koju sasvim neopravdano ganja talijanski pravosudni sustav.

Pisale su se knjige, snimali su se filmovi - o Amandi, ne o Meredith. I tako je nesretna Britanka čiji je život skončao na sasvim brutalan način ponovno postala žrtvom cijelog ovog slučaja.

VIDEO 'Droge je bilo u velikim količinama, ali ne i orgija'

Prvi indikator toga jest - Google. Upišete li ime Meredith Kercher izbacit će vam oko 2,3 milijuna rezultata. A upišete li u tražilicu Amanda Knox dobit ćete oko 70 milijuna rezultata što nam pokazuje da je Knoxova postala priča za sebe te je se često više uopće ne povezuje s Meredith.

Zanimljivo je kako je Amanda od prvog dana u američkim medijima prikazivana kao žrtva jednog procesa. Čak i kad nisu postojale osnove za osporavanje pojedinih dokaza - Amanda Knox bila je žrtva. Oprah Winfrey posvetila je cijelu jednu emisiju njenoj obitelji te su kamere bile prisutne u njihovu domu dok su čekali njen poziv iz talijanskog zatvora. Cijela Amerika tu je emisiju gledala sa suzama u očima. Zbog Amande, ne zbog Meredith.

A tko je bila Meredith Kercher? Studentica Sveučilišta u Leedsu, na razmjeni u Perugi. S 21 godinom njen život je okončan. Njenu obitelj najviše pogađa što su Knoxova i Sollecito nakon dvije osuđujuće presude na kraju ipak pušteni na slobodu.

Mnogi kažu kako je čitavo suđenje bilo jedna velika lakrdija. Tako i muškarac kojeg je Knox isprva optužila za ubojstvo - Patrick Lulumba, koji je sad tuži zbog klevete. 'I dan danas sam siguran da Amanda Knox zna što se dogodilo te večeri', rekao je Lulumba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene