Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđeni su

Misica i njezin dečko uhićeni u Hrvatskoj zbog pomno planirane pljačke: Na španjolskom sudu otkriveni detalji opakog plana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sud u Španjolskoj osudio je dvije osobe na četiri i pol godine zatvora nakon krađe skupocjenog vina u vrijednosti od 1,6 milijuna eura iz luksuznog restorana u pljački koja je dospjela na naslovnice diljem svijeta.

U listopadu 2021. jedan od vlasnika hotela i restorana Atrio u gradu Cáceres oglasio je uzbunu nakon što je otkrio nestanak 45 boca vina – uključujući 217 godina staru bocu Château d'Yquema vrijednu 350.000 eura – iz podruma.

Optužbe su pokrenule međunarodnu potragu, a službe za provođenje zakona diljem svijeta traže odgovorne za krađu koju je španjolska policija opisala kao pomno planiranu.

Devet mjeseci kasnije u Hrvatskoj su uhićeni bivša meksička natjecateljica na izboru ljepote i rumunjski Nizozemac. Vina, međutim, nikada nisu pronađena.

Identificirani su na sudu kao Priscila Lara Guevara i Constantín Dumitru, a osuđeni su na četiri odnosno četiri i pol godine zatvora pod optužbom za tešku pljačku na sudu u regiji Extremadura.

Paru je također naređeno da plati oko 750.000 eura odštete osiguravateljima, piše Guardian.

Dokumenti koje je sud objavio u ponedjeljak opisuju zločin koji je osmišljen mjesecima unaprijed. Vjeruje se da je par posjetio hotel najmanje tri puta prije nego što je žena napravila rezervaciju koristeći lažnu švicarsku putovnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracij Prijetio oružujem Pronašli razbojnika, ali i novac: Opljačkao banku, policija ga brzo uhitila

Stigla je noseći samo ruksak, a na večeri joj se pridružio muškarac koji se nije prijavio u hotel. Prije nego što su otišli u sobu, njih dvoje obišli su cijenjeni vinski podrum restorana.

Oko 2 ujutro žena je nazvala recepciju da zatraži salatu, navodi sud. Recepcionarka je u početku negodovala jer je bio sam u noćnoj smjeni i bilo joj je čudno što je zahtjev došao nekoliko sati nakon što je ženi poslužen obrok od 14 sljedova, ali je na kraju pristala.

Na sudu je rečeno da je to bio trenutak kada je čovjek pobjegao s ključem s kartice s recepcije. Ali ključ nije uspio otvoriti vrata podruma, rečeno je na sudu.

"Okrivljenik je s vrata podruma pozvao ženu i zamolio je da ponovno odvrati pažnju recepcionarki. Nekoliko trenutaka kasnije žena je ponovno nazvala recepciju, taj put tražeći desert. Nakon što se ispočetka protivila, zaposlenica je ipak pristala donijeti joj voće."

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobar posao u Zagrebu Milijunski plijen: Opili zaposlenika antikvarijata, pokrali nakit i satove pa se vratili s njim piti u noćni klub

Muškarac je tada uzeo glavnu karticu s recepcije. Sudski dokumenti terete muškarca da je ušao u podrum i strpao 45 boca u veliki ruksak i dvije velike sportske torbe.

Par se odjavio iz hotela oko 5 ujutro, a sa sobom je ponio tri torbe "u kojima su bila četiri ručnika iz hotela kako bi se spriječilo zveckanje boca jedna o drugu", rečeno je na sudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na udaru obiteljskih klanova Dolijala europska "putujuća banda": Hrvati i Srbi organizirali stotine pljački, policija objavila zanimljive detalje

Tijekom suđenja prošlog tjedna Dumitru je negirao optužbe.

Njegova odvjetnica Sylvia Córdoba na sudu je poručila: "Četrdeset pet boca i četiri ručnika ne stanu u dvije sportske torbe i ovaj ih čovjek ne bi mogao nositi tako lagano”, navodno je rekla sudu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene