Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice su strašne

Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kineski znanstvenici ekspirementiraju s mutiranim sojem COVID-19 koji ima stopostotnu smrtnost kod miševa. GX_P2V napao je pluća, kosti, oči, dušnike i mozgove miševa. U danima prije smrti miševi su brzo gubili na težini i kretali se krajnje tromo. Što je najstrašnije od svega, oči su im potpuno pobijeljele. Stručnjaci upozoravaju da "takve stvari lako mogu poći po zlu".

U studiji poput one u Wuhanu kineski znanstvenici eksperimentiraju s mutiranim sojem COVID-19 koji ima stopostotnu smrtnost kod miševa. Virus su nazvali GX_P2V.

"Studija pokazuje rizik od prenošenja GX_P2V na ljude i pruža jedinstven model za razumijevanje patogenih mehanizama virusa povezanih sa SARS-CoV-2", napisali su autori.

Smrtonosni virus mutirana je verzija GX/2017, rođaka koronavirusa koji je otkriven 2017., odnosno tri godine prije pandemije. Svi miševi koji su bili zaraženi virusom umrli su unutar samo osam dana, što su istraživači opisali kao iznenađujuće brzu stopu smrtnosti.

Pročitajte i ovo Nikša Wagner Smjena na čelu DORH-a Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Odbor za pravosuđe saslušao kandidate i odlučio kome će dati podršku

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova meka Kako je hrvatski grad postao raj za prostitutke iz Južne Amerike? Mnogi stanodavci nemaju pojma što im se događa u stanovima

GX_P2V napao je pluća, kosti, oči, dušnike i mozgove miševa, zbog čega su u konačnici i uginuli. U danima prije smrti miševi su brzo gubili na težini, imali su pogrbljeno držanje i kretali se krajnje tromo. Što je najstrašnije od svega, oči su im potpuno pobijeljele dan prije smrti, piše New York Post.

Iako zastrašujuća, studija je prva te vrste koja je izvijestila o stopostotnoj smrtnosti kod miševa zaraženih virusom povezanim s COVID-19, daleko nadmašujući prethodno objavljene rezultate iz druge studije, napisali su istraživači.

Ilustracija Laboratorijski miš (Foto: Getty Images)

Što je još važnije, rezultati studije ne pokazuju jasno kako bi to utjecalo na ljudska bića.

Francois Balloux, stručnjak za epidemiologiju na Institutu za genetiku Sveučilišta u Londonu, kritizirao je istraživanje kao "užasno" i "znanstveno potpuno besmisleno".

"Ne vidim ništa ni blizu zanimljivo što bi se moglo naučiti iz prisilnog zaražavanja čudne pasmine humaniziranih miševa nasumičnim virusom. S druge strane, mogao sam vidjeti kako takve stvari lako mogu poći po zlu", napisao je profesor na X-u i dodao da predtisak istraživanja ne navodi razinu biološke sigurnosti i mjere opreza koje se koriste u istraživanju.

Profesor kemije i kemijske biologije na Sveučilištu Ruger's Richard H. Ebright potkrijepio je Ballouxovu zabrinutost jednostavnim "slažem se".

Pročitajte i ovo Rusi na biralištima Glasanje u ožujku Rusija se odlučila na neočekivan potez uoči predsjedničkih izbora: Otvorit će svoja birališta u državi koju smatra neprijateljskom

"Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno", napisao je dr. Gennadi Glinsky, umirovljeni profesor medicine na Stanfordu.

Ilustracija Laboratorijski miš (Foto: Getty Images)

Pročitajte i ovo Mike Jeffries JEZIVE OPTUŽBE FBI istražuje moćnog direktora čuvenog brenda: Trgovao ljudima i mladiće godinama prisiljavao na seks?

Čini se da studija iz 2024. nema nikakve veze s kineskim Institutom za virusologiju Wuhan, koji je bio središte teorija o curenju virusa vezanih za pandemiju COVID-19.

Podrijetlo COVID-19 još uvijek nije jasno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene