Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEZIVE OPTUŽBE

FBI istražuje moćnog direktora čuvenog brenda: Trgovao ljudima i mladiće godinama prisiljavao na seks?

Mike Jeffries
Mike Jeffries Foto: Platforma X/Screenshot
Mike Jeffries (79), bivši izvršni direktor modne kuće Abercrombie & Fitch, suočava se s još jednom istragom. Ovaj puta optužuju ga da je seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je organizirao diljem svijeta.

FBI istražuje otkriće BBC-ja u kojem se navodi kako je bivši izvršni direktor modne marke Abercrombie & Fitch (A&F) seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je organizirao diljem svijeta.

Mike Jeffries i njegov britanski partner Matthew Smith već se suočavaju s građanskom tužbom zbog optužbi da su vodili operaciju trgovine ljudima u svrhu seksa. 

BBC otkriva da FBI šalje sudske pozive i razgovara s potencijalnim svjedocima. Vodi se istraga o velikom skandalu koji trese modni svijet. 

BBC je još u listopadu 2023. godine objavio dokumentarni film i niz podcasta u kojima su iznesene optužbe da su Jeffries i Smith iskorištavali mladiće za seks na događajima koje su organizirali u svojim rezidencijama u New Yorku i diljem svijeta u luksuznim hotelima.

Prema američkom zakonu, trgovina ljudima u svrhu seksa uključuje prisiljavanje odrasle osobe da otputuje u drugu državu ili zemlju radi seksa za novac uz korištenje sile, prijevare ili prisile.

Osam muškaraca priznalo je za BBC da je prisustvovalo tim događajima između 2009. godine i 2015. godine u Londonu, Marakešu i Parizu. Tvrdili su kako bi se Jeffries i Smith upuštali u seksualne aktivnosti s njima ili bi ih "usmjeravali" da imaju seks jedan s drugim.

Dokumenti koje je pronašao BBC, uključujući karte za letove i itinerare događaja, otkrili su da je postojala visoko organizirana operacija koja je uključivala mrežu regruta i posrednika Jamesa Jacobsona. BBC je ušao u trag Jacobsonu, koji sada ima 70 godina, a koji je negirao bilo kakvu krivnju.

BBC piše kako je Jacobson od njihovih novinara više puta tražio da se nagodi govoreći: "Izostavi moje ime i sve ću ti reći." Iz tvrtke A&F poručili su kako su zgroženi navodnim ponašanjem svoga bivšeg šefa.

Jeffries je 2014. odstupio s dužnosti, ali je otišao s mirovinskim paketom procijenjenim na oko 25 milijuna dolara.

Mike Jeffries bio je silno utjecajna osoba. Tijekom dva desetljeća od 1990-ih transformirao je A&F od propadajućeg dobavljača opreme u trgovine usmjerene na tinejdžere vrijedne više milijardi dolara. Nekada jedan od najbolje plaćenih američkih izvršnih direktora bio je kontroverzna osoba koja se suočavala s tvrdnjama o diskriminaciji osoblja, zabrinutošću zbog svojih pretjeranih troškova i pritužbama na neslužbeni utjecaj svog životnog partnera Matthewa Smitha unutar A&F-a.

Nakon istrage BBC-ja A&F je optužen u građanskoj parnici za financiranje operacije trgovine ljudima u svrhu seksa koju su vodili Jeffries i Smith između 1992. i 2014. godine.

U tužbi se navodi kako je Jeffries dok je bio izvršni direktor seksualno zlostavljao više od 100 muškaraca te da su mladići bili manipulirani krinkom kako će im se pružiti prilika da postanu modeli. Jeffriesov odvjetnik odbio je komentirati navode iz građanske tužbe. "Sudnica je mjesto na kojem ćemo se baviti ovim pitanjima", najavio je.

Istraga BBC-ja također je otkrila detalje o "dobro podmazanom stroju" koji organizira seksualne događaje za Jeffriesa, u kojima bi "regruteri" pronalazili muškarce koji bi prisustvovali takvim događanjima i dobivali između 500 i 1000 dolara za svaku preporuku.

Pročitajte i ovo Prizor nakon napada Oštra osuda VIDEO Iran raketirao Pakistan! "Posljedice će biti ozbiljne, ubili ste dvije djevojčice"

Jacobson, kojeg su muškarci opisali kao posrednika ili agenta za kasting, nalazio je muškarce za seksualne događaje. Većina muškaraca tvrdi da ih je Jacobson seksualno auditirao tražeći ili nudeći oralni seks prije nego što su predstavljeni Jeffriesu i Smithu.

Angažiran je i brijač da intimno obrije dlake na tijelu nekih muškaraca koji su prisustvovali događajima, što je iskustvo koje su neki opisali kao dehumanizirajuće. Svi su muškarci rekli da su morali potpisati ugovor o tajnosti. Kazali su da su imali malo vremena za čitanje i da im nije dopušteno zadržati kopije, ali su shvatili da će biti tuženi ako progovore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene