Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Italiji

Smrtonosni brodolom odnio desetke života, među žrtvama i djeca. Obitelji stradalih ogorčene: "Zato što imaju crne oči ili crnu kosu, nisu bili ljudi?"

Aktualno Galerija Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 5 Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 8 Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 6 Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 7 Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr +4 Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Na jugu Italije nastavlja se potraga za migrantima stradalima u brodolomu. Drveni brod krenuo je iz Izmira u Turskoj, ali do svojeg odredišta nije stigao. Potonuo je u nemirnom moru, a poginule su najmanje 64 osobe. Talijanska policija je izvijestila da je uhićeno nekoliko osoba, koji bi mogli biti krivci za ovu tragediju.

Obitelji žrtava smrtonosnog brodoloma pristižu u talijansku Krotonu, kako bi identificirali njihova tijela. "Policija nam je pokazala fotografije, rekli su: 'To je vaša obitelj?' Mi smo trebali odgovoriti - da ili ne. Vidio sam tetu i dvije kćeri", rekao je Alan kroz suze.

Broj žrtava narastao je na 64, među njima je 14 djece. "Tražim tetu i njezino troje djece. Jučer sam vidio sliku. Svi su umrli. Ali jedno dijete ne nalazimo. Ima pet godina i tražimo ga", kazao je Aladdin Mohibzada.

"Zato što imaju crnu kosu ili nemaju zelene ili plave oči, nisu spasili te ljude? Govore o ljudskim pravima.  Zato što imaju crne oči ili crnu kosu, nisu bili ljudi?", pita Teymoori Mohammad.

Uhićene su tri osobe, za koje se vjeruje da su prokrijumčarili migranate. Navodno su od migranata tražili oko 8000 eura za, na kraju, kobno putovanje. Jedan od uhićenih je maloljetnik, a policija traga za četvrtim osumnjičenikom, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Pročitajte i ovo Nova migrantska tragedija - 3 Koga okriviti? Stravična tragedija na Mediteranu: U brodolomu migranata stradalo 59 ljudi, među njima i beba od nekoliko mjeseci

Potraga za stradalima se nastavlja. 80 ljudi preživjelo je katastrofu. Mnogi se još vode kao nestali. "Čamac od 20, 25 metara, u koji bi moglo stati otprilike 150 do 200 ljudi", opisao je zapovjednik spasilačke ronilačke jedinice Taranto Firefighters Andrea Mortato.

Pročitajte i ovo Brodolom u Italiji Potonuli na moru VIDEO Raste broj poginulih u stravičnom brodolomu migranata u Italiji: "Djeca su izgubila čitave obitelji"

Ispred sportske dvorane, gdje su položeni lijesovi poginulih, građani ostavljaju svijeće i cvijeće u znak poštovanja.  "Kakva tuga. Rođeni smo na moru i more bi trebala biti sreća, a umjesto toga donosi tugu. To je ozbiljno", prokomentirao je stanovnik Crotonea Benito Scichitella.

Bježeći od sukoba i siromaštva u matičnim zemljama, proteklog desetljeća stotine tisuća migranata stigle su čamcima do Italije. A samo od 2014. godine zabilježeno je više od 20.000 smrtnih slučajeva na Mediteranu.

 

Više o tragediji u Italiji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene