Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snježna mećava

Zbog bure dio građana ostao bez struje, Elektrolika podijelila agregate. Neki vozači ostali na cesti: "Ovo nije normalna situacija"

Aktualno Galerija Reporterka Sanja Jurišić u zapuhu snijega Reporterka Sanja Jurišić u zapuhu snijega Foto: DNEVNIK.hr Stype: Stanje na prometnicama - 4 Stype: Stanje na prometnicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Stanje na prometnicama - 2 Stype: Stanje na prometnicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Stanje na prometnicama - 3 Stype: Stanje na prometnicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Promet u Lici stabiliziran: Ilustracija - 2 Galerija 1/9 >>
Nakon dvodnevnog kaosa i paralize zemlje stanje se polako smiruje. U utorak je napokon uslijedila normalizacija prometa. Bura je onemogućila popravke na elektromreži pa je Elektrolika mještanima podijelila agregate kako bi imali struju do otklanjanja kvara.

U pomoć stanovnicima odsječenih sela stigao je Crveni križ, dok 700 kućanstava na području Karlobaga i dalje ima problema sa strujom. Upravo je bura onemogućila popravke na elektromreži pa je Elektrolika mještanima podijelila agregate kako bi imali struju do otklanjanja kvara.

"Najveći je problem na području Donjeg Lapca i Štrbca. Nisu očišćene prometnice i to nam otežava pristup do naših elektroinstalacija", istaknuo je za Dnevnik Nove TV Božo Marković, iz DP Elektrolika Gospić.

Svi glavni prometni pravci prohodni su za sve kategorije vozila, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. "Bilo je kao na praznicima u Alpama. Idemo u Omiš, mislim da je ovo bilo prekrasno iskustvo", rekla je Sofia iz Grčke, koja je nakon dva dana prislnog boravka u jednom ličkom hotelu u utorak krenula za Dalmaciju.

Kaos na cesti započeo je u nedjelju. Od 14:30 toga dana nije bilo slobodnog cestovnog pravca, i to za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Orkanska bura zatvorila je autocestu od čvora Sveti Rok do Posedarja, ali do juga Hrvatske nije se moglo ni zaobilaznim pravcima. Snježna vijavica, ali i teretno vozilo koje je zaglavilo na cesti prekinuli su promet na cesti Obrovac - Gračac. Ta cesta zatvorena je u nedjelju nešto poslije 10 sati, a tri sata nakon toga - prometovati se nije moglo ni cestom prema Kninu, točnije, onom od Gračaca preko Otrića do Prevjesa.

Za sve skupine vozila bila je zatvorena i autocesta A6 od Delnica do Rijeke i obrnuto, a starom cestom od Rijeke prema Gorskom kotaru nisu mogli prometovati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama.

Sav kaos smirio se kad se smirilo vrijeme. Ipak, vozače se i dalje poziva na oprez. Jer zbog naleta vjetra moguće je i da će pojedinim pravcima i dalje moći prometovati samo osobna vozila.

Lopate u ruke

Lopate u rukama, ralice na cestama, HGSS-ovci i Crveni križ - vidjelo se u Gračacu. U tri prihvatna centra spavalo je 300-tinjak ljudi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Dok su jedni već u toplim kućama, drugi su još na cesti. "Zaustavili su me, otprilike sam na cesti 38 sati", rekao je vozač iz Albanije Artis.



Neki zaobilazni pravci tijekom dana još nisu bili otvoreni za sva vozila. Ediju, vozaču iz Albanije, krajnja je destinacija Austrija. Krenuo je iz Albanije, a u Hrvatskoj je zapeo dva dana. "Ovo nije normalna situacija, ali, eto, što možemo, takvo je vrijeme. Sve razumijem", prokomentirao je Edi.

U Obrovcu su zapeli i Kinezi. Vozač autobusa bio je nervozan, pomoć je tražio i od policije. A o silini vremena, odnosno jačini bure dovoljno govori i dalekovod, savijen kao da je od gume.

Pročitajte i ovo Radnici otkopavaju zametena vozila u Lici - 3 I danas crveni meteoalarm VIDEO Pronađite auto na fotografiji: Radnici otkopavaju zatrpana vozila, strojevi u borbi sa zapusima

I mehanizaciji i ljudima treba odmor - kažu cestari odgovarajući na kritike da ih posljednja tri dana na cesti nije bilo. "U svakom trenutku tu su bile četiri ralice, mogla je nedostajati jedna ako je čovjek otišao ručati ili večerati. Ili eventualno stati radi odmora koji zakon propisuje", napomenuo je Stjepan Knežević iz Cesta Zadarske županije.

Prstom upire u vrijeme, koje je, kaže, jednostavno nemoguće kontrolirati, ali i u neodgovorne vozače. Akcija spašavanja teladi, kazao je zadarski HGSS-ovac Šime Jukić, ide po planu. Samo da opet ne padne snijeg i ne prouzroči nove probleme. 

Više o stanju u prometu pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene