Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon 52 godine

Margareta II. šokirala najavom: "Odstupit ću s dužnosti danske kraljice"

Margareta II.
Margareta II. Foto: Afp
Danska kraljica Margareta II. abdicirat će 14. siječnja iduće godine nakon 52 godine na prijestolju, a naslijedit će ju njezin nastariji sin, prijestolonasljednik Frederik, rekla je kraljica u nedjelju u svojem novogodišnjem govoru.

Kraljica Margareta II. (83), koja je preuzela dansko prijestolje 1972., najdugovječniji je europski monarh nakon smrti britanske kraljice Elizabete II. u rujnu 2022.

U veljači je uspješno operirala kralježnicu.

"Operacija me je prirodno potaknula na razmišljanje o budućnosti - je li došlo vrijeme da prepustim dužnost idućoj generaciji", rekla je u govoru.

Pročitajte i ovo Razgovor sa seizmologom - 1 Snažno zatreslo susjede Seizmolog o potresu u BiH: "Mi smo procijenili magnitudu na 5.1, ove smanjene vrijednosti bojim se da nisu točne"

"Odlučila sam da je sada pravo vrijeme. Odstupit ću s dužnosti danske kraljice 14. siječnja 2024. - 52 godine nakon što sam naslijedila svojeg voljenog oca", rekla je.

"Ostavljam prijestolje svojem sinu, prijestolonasljedniku Frederiku", rekla je.

Pročitajte i ovo Sigurnost za doček - 1 Paze na red i mir Građani se pripremaju za najluđu noć, a policija na oprezu: "Provodimo pojačane mjere nadzora"

U Danskoj formalnu vlast imaju parlament i vlada. Od monarha se očekuje da bude iznad stranačke politike i da zastupa naciju tradicionalnim dužnosnima kao što su državni posjeti i proslave nacionalnih praznika.

Kraljica Margareta, rođena 1940., cijeli život uživa široku potporu Danaca, koji vole njezinu taktičnost i kreativnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene