Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bayer kupio Monsanto

Jedna njemačka tvrtka upravo je dobila kontrolu nad više od četvrtine globalnog poljoprivrednog tržišta

Odobreno Bayerovo preuzimanje Monstanta (Foto: AFP)
Odobreno Bayerovo preuzimanje Monstanta (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemački konglomerat Bayer dobio je zeleno od Europske komisije da kupi američki konglomerat Monsanto, što je posljednji od tri mega udruženja koji će preoblikovati agrokemijsku industriju.

Bayerovim preuzimanjem Monsanta za više od 62 milijarde eura završen je niz od tri velika preuzimanja poljoprivrednih konglomerata kojima nastaje kompanija koja kontrolira više od četvrtine svjetskog tržišta poljoprivrednog sjemenja i pesticida.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

O odluci kojom se Bayeru odobrava kupnja izvijestila je Margarethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje koja je rekla da ovo udruživanje znači veliku promjenu u kratkom vremenu, ali naglašava da je europska kontrola osigurala da tržišno natjecanje na poljoprivrednom tržištu ovime ne bude ugroženo.

Udruživanju velikih poljoprivrednih kompanija suprotstavile su se interesne skupine za zaštitu okoliša i skupine poljoprivrednika.

Spajanje s Monsantom Europska komisija uvjetovala je otkupom Bayerovog opsežnog paketa koji se odnosi na sektor sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede, dok Monsanto mora prodati svoj sektor tretiranog sjemenja. Bayer je predložio njemačku tvrtku BASF kao potencijalnog kupca, stvarajući tako novog agrokemijskog diva u Europskoj uniji. Analiza o neovisnosti BASF-a od Bayera i Monsanta koju provodi Komisija bit će zaključena 16. travnja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene