Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakopan u pijesku

Atrakcija na plaži: Jaka oluja otkopala drveni brod star nekoliko stotina godina

Jaka oluja otkopala drveni brod star nekoliko stotina godina (Foto: York Maine Police Department/Facebook)
Jaka oluja otkopala drveni brod star nekoliko stotina godina (Foto: York Maine Police Department/Facebook) Foto: York Maine Police Department/Facebook
Snažna oluja koja je pogodila sjeveroistok SAD-a tijekom vikenda također je otkrila i olupinu broda koji bi mogao datirati iz Američki rata za neovisnost.

Olupina je pronađena na plaži u Yorku u saveznoj državi Maine. Prve fotografije broda na svojoj je stranici na Facebooku objavila policija. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

Povjesničarka Sharon Cummins za CNN je rekla da je olupina prvi put primijećena 1958. godine, no da ju je ubrzo ponovno prekrio pijesak. Od tada se povremeno pojavljuje nakon jake oluje.

Arheolog Leith Smith iz Povjerenstva za povijesno očuvanje Mainea kaže kako se najvjerojatnije radi o obalnom trgovačkom brodu kakvi su se koristili između 1750. i 1850. godine. Posljenja istraživanja sugeriraju kako bi se moglo raditi o olupini broda "The Industry" iz 1769. godine.

"Najvjerojatnije se duboko nasukao na pješčanu obalu tijekom oluje i više ga nisu mogli vratiti u more", kazao je arheolog.

U to je vrijeme bilo uobičajeno da mještani uzmu drvo i ostale vrijedne stvari s olupina brodova, nakon što su vlasnici spasili teret.

Preostali kostur broda dugačak je 15,5 metara i širok 4,2 metra.

Smith kaže da će brod vjerojatno biti vidljiv još mjesec dana prije nego što ga opet zatrpa pijesak. Za to vrijeme istraživači planiraju napraviti više testova na olupini kako bi dobili bolji uvid u to koliko je star te mapu uz pomoć drona.  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene