Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka u lipnju ili srpnju

Stevens najavio povlačenje s američkog Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U užem izboru za nasljednika suca Stevensa, Obama već ima tri kandidata.

Sudac John Paul Stevens, čelnik liberalnog krila Vrhovnog suda SAD-a u kojem je od 1975., u petak je najavio svoje povlačenje. 'Pošto sam zaključio da bi bilo u najboljem interesu suda da se moj nasljednik imenuje i potvrdi puno prije početka sljedeće sudske godine, ja ću se povući iz aktivne službe', istaknuo je Stevens u pismu koje je u petak poslao predsjedniku Baracku Obami. Stevens (89) podnijet će ostavku na završetku rada suda u lipnju ili srpnju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Bijela kuća se, po izvješćima, već mjesecima priprema za popunu Stevensova mjesta, a čini se da su u užem izboru tri kandidata: savezni prizivni sudac Merrick Garland (57) iz Washingtona, zamjenica ministra pravosuđa Elena Kagan (49) i savezna prizivna sutkinja Diane Wood (59) iz Chicaga. Predsjednik Obama će morati biti oprezniji s nominacijom nego prošlog ljeta kad je odabrao saveznu prizivnu sutkinju Soniu Sotomayor za vrhovni sud, jer republikanci s 41 mjestom u Senatu sada mogu opstruirati kontroverzni izbor.

Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat. Vrhovni sud je primarno prizivni sud, a njegove su odluke izvor prava. Godišnje plaće sudaca toga suda za 2010. su 213.900, a predsjednika suda 223.500 dolara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene