Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Produkcije na čekanju

Za njih lockdown još uvijek traje, a sudbina im je neizvjesna: "Sve ovisi o američkom tržištu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate li se kad ste posljednji put bili u kinu? Miris kokica i prigovaranje zbog predugih najava i reklama mnogima su već isparili iz sjećanja, a čini se kako američke blockbustere i nezavisne art-filmove u mraku kinodvorana nećemo gledati tako skoro.

Multipleksi diljem Hrvatske zatvoreni su već gotovo četiri mjeseca i za njih lockdown za njih još uvijek traje. Iako iz Nacionalnog stožera poručuju kako je njihov rad dopušten uz pridržavanje epidemioloških mjera, svoja vrata još neće otvoriti jer u njima trenutačno nemaju što ni prikazivati.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Isti problem muči i kina diljem svijeta. Zbog pandemije koronavirusa produkcije novih filmova su zaustavljene, a premijere onih već snimljenih neprestano se odgađaju.

Otkazani veliki festivali

Otkazani su i najznačajniji svjetski filmski festivali, a ni hrvatska publika ove godine neće moći uživati u filmovima u Puli i Motovonu.

Iz Blitz Cinestara, najvećeg hrvatskog lanca multipleksa, poručuju kako ćemo u novim filmskim poslasticama moći uživati tek kad započne redovna distribucija novih naslova.

"To se neće dogoditi dok većina zemalja u svijetu, a osobito Sjedinjene Američke Države kao zemlja iz koje dolazi najveći dio filmskog sadržaja, ne ukinu ograničenja nad kinoprikazivačima uvedena zbog pandemije“, kažu u Cinestaru.

Vrijeme do ponovnog otvaranja kina u Cinestaru koriste za planiranje i provođenje mjera zaštite zaposlenika i posjetitelja te navode kako će se planirane mjere nadopuniti i uskladiti s preporukama HZJZ-a za kinoprikazivačku djelatnost, kada one budu donesene.

Kako bi opstali za vrijeme pandemije, filmski distributeri Blitz i Continental film koristili su mjere države za pomoć gospodarstvu, no unatoč njima bili su primorani i na racionalizaciju troškova poslovanja.

U Continental filmu očekuju kako bi se multipleksi koji se nalaze unutar trgovačkih centara mogli otvoriti već u kolovozu.

"Određeni broj tzv. single screen kina u Hrvatskoj otvoren je u sklopu popuštanja mjera tijekom mjeseca svibnja. Izuzeta su ostala multipleks kina (CineStar, Cineplexx) smještena u sklopu trgovačkih centara koja su i dalje zatvorena. Ako mjere Stožera ne propišu drugačije, može se očekivati da se i ta kina otvore tijekom kolovoza. To bi prema trenutačnom planu holivudskih studija koincidiralo s dolaskom prvih većih filmskih naslova na velika kinoplatna.

Jednom kada se američko tržište otvori, a ako epidemiološka situacija to bude dopuštala u Hrvatskoj, očekujemo da će biti dovoljno filmova za prikazivanje u kinima iako će u početku ponuda naslova biti donekle reducirana dok se situacija barem u nekoj mjeri ne stabilizira i publika ponovno ne krene uživati u filmskim poslasticama na velikim platnima", kažu u Continental filmu.

Oporavak relativno brz?

Kad se kinodvorane ponovno otvore, prikazivači i distributeri poručuju kako bi oporavak trebao biti relativno brz, no do kraja godine filmsku industriju čeka teško razdoblje dok se ljubitelji filmova i industrija ne priviknu na "novo normalno".

Do tada, u kokicama i filmovima pod zvijezdama možemo uživati u nekim festivalima na otvorenom poput Fantastic Zagreb Film Festivala koji su se unatoč brojnim preprekama ipak uspjeli održati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene