Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogođeni potresom

Vrijeme im je najgori neprijatelj, a institucije šute: "Trebala bih sa sinom i roditeljima izaći van do ponedjeljka"

Aktualno Galerija Oštećeni u potresu moraju iseliti - 6 Oštećeni u potresu moraju iseliti - 6 Foto: DNEVNIK.hr Oštećeni u potresu moraju iseliti - 5 Oštećeni u potresu moraju iseliti - 5 Foto: DNEVNIK.hr Oštećeni u potresu moraju iseliti - 4 Oštećeni u potresu moraju iseliti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Oštećeni u potresu moraju iseliti - 3 Oštećeni u potresu moraju iseliti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Oštećeni u potresu moraju iseliti - 2 Galerija 1/8 >>
Dramatične dane proživljavaju deseci Zagrepčana koji su krov nad glavom nakon zagrebačkog potresa našli u hostelu Arena. Moraju se iseliti do kraja ovog mjeseca, institucije šute, a oni očekuju da netko drugi riješi njihove probleme, a svi imaju svoje teške životne priče.

Gabrijela Drndelić u svoj razrušeni stan dolazi samo po poštu i to na vlastitu odgovornost. Kako je zaštićeni najmoprimac, papire za obnovu nije mogla predati.

"Ako ne dobijem rješenje da mi država sufinancira ili ako ne dobijem svoj prostor uz plaćanje najma, ja bi se onda po svemu sudeći trebala vratiti u ovo", komentirala je Gabrijela koja je smještena u hostelu Arena.

Gabrijelinu sudbinu dijeli još polovina korisnika hostela Arena u kojem već tri i pol godine živi oko 150 Zagrepčana. Prije mjesec dana počeli su dobivati pozive iz Ministarstva prostornog uređenja.

"Četvrtak je bio tipa pet, pol šest navečer, netko mi zvoni na telefon, predstavi se kao da je iz Ministarstva i kaže da nemamo pravo više biti u ovome smještraju jer nije podnešen zahtjev za konstrukcijsku obnovu. Ja reko molim, kako nije podnešen, što oni zahtjevi prije, to sve palo u vodu?", prepričala je Silvija Bedeničar.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Mnogima odgovara Počinju konzultacije o Banožićevu nasljedniku: Jedno ime posebno se istaknulo

Neki su ipak riješili papire i sada sele u zamjenski državni stan.

"Kuća je u crvenom i dok se to ne riješi, mi smo u tom zamjenskom stanu", rekao je Alfons Jambres.

Baš onako kako i piše u novom Zakonu o obnovi. Ministarstvo prostornog uređenja tumači kako je osiguralo 125 državnih stanova za one koji imaju pravo obnove svojih nekretnina. U odgovoru dalje piše kako je samo devet obitelji prihvatilo te zamjenske stanove, naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

Ukupno - pravo na stambeno zbinjavanje poput Alfonsa ima 46 korisnika. Za one koji poput Silvije ili Gabrijele nemaju to pravo Ministarstvo - nije nadležno.

Pročitajte i ovo Opasan trend među mladima - 3 Popularan među sportašima Novi opasan trend među mladima: "To je užas, katastrofa! Apeliram na roditelje da se educiraju, ovo nije bezazleno"

Grad Zagreb osigurao je 50 stanova za socijalno ugrožene građane, dok ostalima istog statusa nudi smještaj u domovima za starije. No oni koji nisu ni socijalno ugroženi niti imaju pravo na zamjenski stan - morat će se snaći.

"Ja konkretno sa svojim sinom i roditeljima bi trebala izaći van do ponedjeljka do 12 sati", rekla je Silvija.

Rok je produljen na početak prosinca, što je kaže još jedan apsurd - jer zahtjev za obnovu može se predati sve do kraja prosinca. Ti ljudi samo traže vrata na koja mogu pokucati i dobiti odgovore.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene