Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživjeti jesen

Bez odlaska u minus: Savjeti za upravljanje budžetom kućanstva

Savjeti za upravljanje budžetom
Savjeti za upravljanje budžetom Getty
Aktualno Galerija Savjeti za upravljanje budžetom Savjeti za upravljanje budžetom Foto: Getty Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima Foto: Getty Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Odredite prioritete Odredite prioritete Foto: Getty +0 Koristite se aplikacijama koje uspoređuju cijene Galerija 1/5 >>
Kako biste preživjeli jesen, oporavili se od troškova ljeta i povratka u školu odnosno na posao, evo nekoliko savjeta uz koje ovaj mjesec nećete otići u minus, ali i koji će vam pomoći da bolje upravljate budžetom cijele godine.

 

1. Pribor i odjeću za školu kupujte postepeno i na sniženjima

Pročitajte i ovo Tehnologije zbog kojih nećete morati napustiti dom Ljeto na kontinentu Kad opale vrućine! Tehnologije zbog kojih nećete morati napustiti dom I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Kako bi im život bio lakši 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje

Ako ove godine niste pretjerano o tome razmišljali, iduće prije kupovine svega za povratak u školu ili na posao, dobro razmislite što vam zaista treba ili što možete iskoristiti od prijašnjih godina. Odlazak u veliki shopping može značiti i kupovanje stvari koje vam možda ne trebaju ili ih nećete koristiti odmah, primjerice cjelokupan pribor za likovni. Izbjegavajte kupovanje školskih paketa jer se u njima može naći dosta stvari koje vam zapravo ne trebaju ili ih već posjedujete.

Raspitajte se što će zaista vašem djetetu trebati u prvom mjesecu školske godine, a ostalo kupujte postepeno ili na sniženjima pribora za školu. Tako ćete manje opteretiti vaš kućni budžet, ali i znatno uštedjeti.

2. Ograničite vaše mjesečne troškove i postavite dnevne limite

Većina je već upoznata s tim da uz mobilno bankarstvo lako možete u svakom trenutku provjeravati promet na karticama i za nekoliko sekundi plaćati račune. To vam omogućava da u svakom trenutku, jednim klikom prsta budete upućeni u vaše troškove ili imate informaciju o novim uplatama. No ono što vam dodatno može olakšati upravljanje budžetom kućanstva jest analiza mjesečne potrošnje i postavljanje dnevnih limita za podizanje gotovine te plaćanje na prodajnim mjestima.

Samokontrola u shoppingu ponekad je nemoguća misija, ali postoji način kako i tomu doskočiti. Postavljanjem dnevnih limita na karticama prisilno ćete se zaustaviti kada pretjerate. No ako ''zagusti''- ne brinite, možete napraviti čak tri izmjene limita u danu, a svaka promjena dnevnog limita za kartice koju provedete u aplikaciji m-zaba trajna je i vrijedi do sljedeće izmjene dnevnog limita.

Još jedan savjet: Plaćajte karticom što god možete, tako ćete bolje kontrolirati troškove. Ponekad nam se čini da gotovinu u našem novčaniku prije potrošimo ili nam se rasprši na stvari za koje se često ni ne sjećamo da smo ih kupili.

3. Odredite prioritete

Posložite vaše prioritete tako da prvo platite sve vaše račune na vrijeme, a zatim odredite koliko možete odvojiti za hranu i ostale troškove. Neke račune ćete moći platiti kasnije od drugih, možda ćete se određenih mjeseci morati odreći luksuza poput večera vani, odlaska u kino, čestih izlazaka, novih krpica, omiljenih grickalica ili drugih poroka, u korist stvari bez kojih zaista ne možete. Odredite koje neophodne stvari možete platiti obročno kako određene mjesece ne biste osjećali veliki pritisak na vaš kućni budžet.

4. Koristite se aplikacijama koje uspoređuju cijene

Aplikacije koje uspoređuju cijene u trgovinama mogu vam pomoći da u mjesecima kada su vam troškovi povećani uštedite na hrani ili odjeći. Odlasci u više trgovina mogu vam oduzeti malo više vremena, nego kada šoping obavljate u jednoj no time ćete znatno uštedjeti. U vrijeme kada ste se vratili s ljetovanja i pripremate se za nove radne pobjede, svaka je pomoć pri poštedi vašeg kućnog budžeta dobrodošla.

5. Štedite za iduću godinu

Povratak u školu, obnova jesenske garderobe ili kupovina božićnih poklona trošak je koji već možete predvidjeti- zato se za njega ubuduće i pripremite. Većina banaka poput Zabe u svojoj mobilnoj aplikaciji ima mogućnost upravljanja udjelima u investicijskim fondovima. Ulaganje u fondove sve je popularniji način štednje, a uz pomoć aplikacije možete kupovati, prodavati ili pak zamijeniti udjele u fondovima.

Planiranjem financija lakše ćete podnositi neizbježne troškove poput registracije automobila, kupnju školskih potrepština, obračuna potrošnje grijanja i slično, ali i one koji nas mogu tijekom godine iznenaditi.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene