Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetno hladnije

Malo snijega, juga, bure, mraza... : Očekuje nas značajna promjena vremena, različita po cijeloj zemlji

Pred nama je kišovito i hladnije vrijeme. Bit će mraza pa i snijega. Provjerite nadolazeću vremensku prognozu.

Prema očekivanju subotnje jutro je u kontinentalnom području započelo sa slabim mrazom, mjestimice i maglom. Zatim je posvuda bilo sunčano vrijeme.

Polje visokog tlaka zraka koje podržava ovakvo stabilno vrijeme sve više slabi, a u Sredozemlju ponovno jača ciklonalni vrtlog s kojim će već potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak prema našoj zemlji stizati vlažan i nestabilan zrak.

U nedjelju ćenujutro u unutrašnjosti započeti s maglom i niskim slojevitim oblacima kojih će biti i na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od -3 do 2 pa valja računati na slab mraz. Na Jadranu između 7 na sjeveru i 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Prijepodne u Središnjoj Hrvatskoj još mjestimice magla ili niski oblaci. Zatim posvuda barem djelomice sunčano uz poslijepodnevnu temperaturu od 10 do 13 stupnjeva. Sredinom dana zapuhat će umjeren jugozapadnjak.

U istočnim predjelima barem djelomice sunčano, a vjetar većinom slab. Poslijepodne uglavnom od 12 do 14 stupnjeva.

U Gorskom kotaru poslijepodne porast naoblake uz umjeren jugozapadnjak. Na Sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Još će prijepodne, uglavnom prema otvorenom moru i u Istri, biti niskih oblaka pa i magle. Navečer i u noći naoblačenje, a zatim mjestimice i kiša. Zapuhat će umjeren južni vjetar i jugo. Najviša dnevna temperatura u gorju od 12 do 14, na Jadranu od 14 do 17 stupnjeva.

U Dalmaciji sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. Kasno navečer i u noći porast naoblake. Zapuhat će umjereno jugo koje će prema kraju dana još jačati. Poslijepodnevna temperatura većinom oko 18 stupnjeva, izvijestio je meteorolog Ivan Čačić u Dnevniku Nove TV.

Ponedjeljak će u unutrašnjosti biti pretežno oblačan i kišovit. U utorak postupan prestanak oborine i to najprije u sjevernim predjelima. U gorju uz pad temperature bit će susnježice i snijega. Prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak. U srijedu ujutro osjetno hladnije, a danju u središnjim i istočnim predjelima barem djelomice sunčano.

Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom koja će na jugu u ponedjeljak uz grmljavinu lokalno biti i obilnija. U srijedu sunčanije, premda malo kiše ponegdje još može pasti na srednjem Jadranu. U ponedjeljak će puhati umjereno i jako jugo koje će okrenuti na buru - i to najprije na sjeveru. U utorak bura će se proširiti na cijeli Jadranu i još pojačati, a u srijedu oslabiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena vremena FOTO Zimska čarolija? Snijeg i led okovali Zavižan: "Prošli tjedan jesen, ovaj tjedan zima"

Pročitajte i ovo Snijeg u Gorskom Kotaru - 4 Vade se lopate VIDEO Pogledajte prvi ovosezonski snijeg u Hrvatskoj: "Ovo nam je dobro upozorenje za dalje"

Kao što znate temperatura zraka mjeri se u zaklonjenom prostoru na dva metra visine. Jeste li znali da u hladnim i vedrim jutrima na istom mjestu pri samom tlu - na pet centimetara visine, može biti pet i više stupnjeva hladnije. Ovaj je podatak od ključne važnosti za prognozu mraza.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene