Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova direktiva

Sve više djece ostaje bez mjesta u vrtiću: Jedna skupina ima prioritet kod upisa

Aktualno Galerija Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 5 Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 2 Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 3 Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 4 Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Krenuli su upisi u vrtiće, a time i kaos koji nastane svake godine zbog nedostatka mjesta. Probleme ove godine izaziva i direktiva Europske unije po kojoj prioritet imaju djeca od četiri i više godina. Roditeljima mlađe djece to ništa ne znači, pa se oni koji su u općini Matulji ostali bez jaslica spremaju i na prosvjed. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Roditelji su odgovore došli tražiti pred vrtić. Njihova djeca ostala su bez jaslica jer jednostavno nije bilo mjesta.

"Sada smo u problemu kamo će od prvog rujna s djetetom“, kazala je Hana Maršanić iz Matulja, dok je Petra Prar Grahovac dodala: "Ja osobno mislim da ću morat dat otkaz jer druge opcije nemam“

No prije toga, prva opcija im je prosvjed. Jer, kažu, problem je postojao i lani, a ne poduzima se ništa. Grahovac je istaknula da su im prije mjesec dana javili da se jedna jaslička skupina zatvara: "Čak negdje oko 70 vitičara i jasličara je neupisano“

Pročitajte i ovo Ilustracija Djeca u Zagrebu Grad Zagreb objavio kad počinju upisi u dječje vrtiće: Ima i nekih noviteta

Taj problem je u nekim općinama, ali i većini gradova. Upisi još traju, no u Zadru već znaju da bi ove godine bez mjesta moglo ostati oko 150 djece. Planiraju se graditi 2 nova vrtića, ali i prije toga se traži rješenje.

"Mi imamo ozbiljne namjere da nekoliko objekata koji sada nisu u funkciji predškolskog odgoja da ih stavimo za sljedeću pedagošku godinu u funkciju“, kazao je pročelnik za odgoj i školstvo iz Zadra Joso Nekić.

Ulaganje u infrastrukturu poticala je i država , a iz središnjeg državnog ureda za demografiju kažu - kako će takvih projekta biti i dalje.

"Nemojmo zaboraviti ovaj poziv koji je nedavno završeno iz NPO gdje je oko 170 milijuna eura uloženo u samu infrastrukturu“, kazala je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Iz Udruge odgojitelja Sidro kažu da izgradnja vrtića - nije dovoljna. "Trebali bismo rasteretiti postojeće skupine, to se ne događa. Nego se nova djeca koju je potrebno upisati dodatno upisuju i postaje bojazan da će skupine biti i veće u ovoj godini“, rekla je Katarina Turković Gulin.

Pročitajte i ovo Ilustracija A nekad su im se smijali Popunjava se famozni trio: Vrtić objavio natječaj za radno mjesto za jednu neobičnu profesiju

Od ove godine tu je i novo pravilo - prioritet upisa imaju svi četverogodišnjaci pa onda ostali. Što bi, kažu iz udruge Sidro, moglo dovesti do ispisivanja djece koja su prošle godine imala vrtić.

"Roditelji kada potpisuju ugovore s vritićima, promakne im detalj da taj ugovor vrijedi do kraja pedagoške godine. To znači da će se svi ti ugovori moći proglasiti ništetnima“, dodala je Turković Gulin.

Nadaju se da do toga ipak neće dolaziti. A roditelji koji djecu još uvijek nisu uspjeli ni upisati, kao oni u općini Matulji, ne odustaju od toga se mjesto za njihovo dijete - ipak nađe.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene