Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražit će i odštetu

Stella McCartney plagirala haljinu naše dizajnerice: Reagirala je i Carinska uprava pa sada slavna Britanka ima problem

Stella McCartney kopirala Kristinu Burju - 2
Stella McCartney kopirala Kristinu Burju - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Jedna haljina svjetski poznate dizajnerice Stele McCartney - dobila je zabranu uvoza u Europsku uniju. I to zato što je - plagijat! McCartney je ''ukrala'' ideju hrvatske dizajnerice. Iako krađe ideja u modnom svijetu nisu rijetkost, naša dizajnerica tome je odlučila stati na kraj.

Haljinu je lani predstavila domaća dizajnerica Kristina Burja. Godinu dana poslije kopirala ju je - slavna Stella McCartney. I prodaje ju po gotovo četiri puta većoj cijeni!

Pročitajte i ovo U školu došao u haljini dosjetio se Sve po pravilima: Ne smije nositi kratke hlače pa u školu došao odjeven u - haljinu Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a nova komisija Počinje novi lov na kunu za kovanicu eura, objavljeni neki uvjeti: Mogu se javiti svi hrvatski građani...

 

"Doslovno ista panton boja. Možda da je haljina zelena, mi tu ništa ne bismo mogli, ali u ton boje se išlo isti. Najsličnija vrsta tkanine, možda ne po sastavu, ali po strukturi. Dakle doslovno plagijat", kaže Kristina Burja, modna dizajnerica.

McCartney je, ističe odvjetnik, time povrijedila pravo intelektualnog vlasništva hrvatske dizajnerice. Reagirala je i Carinska uprava pa je haljina dobila - zabranu ulaska u EU.

"Određeno je da se sve te kopirane haljine Stelle McCartney trebaju zaplijeniti i da se o tim zaplijenama treba obavijestiti hrvatska dizajnerica Kristina Burja", pojašnjava odvjetnik Antonio Volarević.

I tako britanska dizajnerica čije kreacije nose i Kate Middleton, Meghan Markle ili pak Amal Clooney, sada ima problem.

"Taj brend postoji u sustavu carinskom kao nešto problematično što se mora ispitati. Što je naravno neugodno za takav veliki brend", kaže Burja.

Domaća dizajnerica poznata i izvan Hrvatske svojim dizajnom promovira održivost: povezivanje mode i prirodnih ljepota. Ističe važnost očuvanja prirode. Ovog puta šalje poruku - važno je i čuvati svoje vlasništvo i boriti se za istinu. Ističe, krađe ideja u modnom svijetu nisu rijetkost, ali treba im stati na kraj. Od Stelle McCartney tražit će odštetu i ispriku.

"Ovisno o njezinoj reakciji na raspolaganju nam je i podnošenje kaznene prijave", kaže odvjetnik Volarević.

Naša dizajnerica poručuje: "Kao što je rekao Nikola Tesla - nije mi žao što me kopiraju nego mi je žao što nemaju svoje ideje".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene