Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dogovor sa sindikatima

Plenković objavio koliko će rasti plaće u državnim i javnim službama: "Povišica stiže već u srpnju"

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Sanja Šprem Andrej Plenković i Sanja Šprem Foto: DNEVNIK.hr Štrajk u pravosuđu - 2 Štrajk u pravosuđu - 2 Foto: Ronald Gorsic/Cropix Sastanak Vlade i sindikata - 4 Sastanak Vlade i sindikata - 4 Foto: Ranko Suvar/Cropix Sastanak Vlade i sindikata - 3 Sastanak Vlade i sindikata - 3 Foto: Ranko Suvar/Cropix +2 Sastanak Vlade i sindikata - 2 Galerija 1/7 >>
Pravosudni službenici od danas su u štrajku, no štrajkom su zaprijetile i druge javne i državne službe koje traže veće plaće. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem objavljeno je kako je postignut dogovor o rastu plaća u državnim i javnim službama.

Premijer Andrej Plenković sastao se prijepodne s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi te je postignut dogovor o materijalnim pravima.

Plenković je nakon sastanka rekao da će objaviti dogovor o razumijevanju i odluci Vlade o isplati dodatka za službenike i namještenike u državnim i javnim službama. 

"To moramo staviti u kontekst novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji će biti objavljen sljedećih dana u javnom savjetovanju. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja s dvije uredbe kojima će se regulirati državne i javne službe. Zaključili smo da se moramo voditi krilaticom: Bis dat, qui cito dat – više daje tko brzo daje. Ovo nije davanje, nego dogovor da ćemo ovim odlukama obuhvatiti 219 tisuća zaposlenika", rekao je. 

Onima s najmanjim primanjima plaće će rasti za 100 eura neto ili oko 20 posto. To su oni s koeficijentima od 0,63 do 1,00. 

Za 80 eura rast će onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523. 

Za 60 eura neto rast će onima od 1,530 do 1,867. 

Odluka bi se primjenjivala već na plaću za lipanj, koja će biti isplaćena u srpnju. Razgovaralo se i o regresu.  

"Regres od 300 eura primjenjivat će se na sve, i to već za ove godišnje odmore", poručio je Plenković. 

Rekao je da se dogovor odnosi i na pravosudne službenike koji su danas počeli štrajk. 

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da su svi zaposlenici iz sustava obrazovanja obuhvaćeni tim dogovorom te da više nema razloga za štrajk.

Na godišnjoj će se razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura, rekao je premijer. 

Oko 100 tisuća je zaposlenika s najnižim primanjima kojima će plaće rasti za 100 eura. Tu su spremačice, domari, kuharice...

"Izbori nisu, uplašili se nismo. Što se tiče novca, moramo pogledati realnost, a to je da je država unatoč svim krizama koje su nas zatekle našla načina da pomogne građanima", rekao je premijer odgovarajući na pitanje je li se zbog dolaska izbora uplašio općeg štrajka. 

Uoči sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, rekao je da očekuju od premijera da im da neku ponudu. Na pitanje hoće li, ako Plenkovićeva ponuda ne bude traženih 10 posto povišice, ići u mirenje pa štrajk, odgovorio je da hoće. 

Pročitajte i ovo Štrajk Općinski sud dosta im je Ministar Malenica nakon sastanka s pravosudnim službenicima: "Činjenica je da su potplaćeni"

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je uoči sastanka da će u ime državnih službenika tražiti da najmanji koeficijent bude 1,0. Trenutačno je po njegovim riječima najniži koeficijent u tim službama 0,85 odnosno 0,90.

Za tvrdnje predsjednice Sindikata lokalnih službenika i namještenika Ive Šušković da im rade štetu, Jagić je ustvrdio da to nije točno. Jagić je poručio da rade dugoročno te da se ne bore samo za jednu branšu, nego za sve državne službenike i namještenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene