Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine Ivane Petrović

Proslavili smo Božić, ide Nova godina: Kad stavimo u omjer dobro i loše, uvijek prevagne dobrota

U drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, zbog čega su se u fokusu našli birači Miroslava Škore. Osim tih izbora, godinu su obilježile afere i smjene ministara. Na međunarodnoj je sceni godinu obilježio Boris Johnson, britanski premijer i zagovornik Brexita. Kad sve događaje stavimo u omjer, uvijek prevagne dobrota: i ove smo godine organizirali koncert "Želim život" te je cijela Hrvatske sakupila 38 milijuna kuna za Milu Rončević.

U drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, on s 29,55 a ona s 26,65 posto glasova birača. Njega od nje dijeli oko tri posto, a nju od Škore oko dva posto. Sve pršti od analiza i anketa za finale 5. siječnja. Poneke zvuče ozbiljno, a većina ili pristrano ili čak tragikomično. Sa sigurnošću se može predvidjet tek to da će finale bit jako čupavo i ništa ni manje ni više od toga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pregled godine Sve je spremno za 2024. godinu, ali 2023. će ostati upamćena po mnogo stvari: Pogledajte najvažnije događaje godine Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

U fokusu cijele te šume analiza sad su birači Miroslava Škore. Kome će dati glas? Hoće li izaći na drugi krug izbora? U prvom nitko nije analizirao strukturu njegovih birača koji nisu samo desni. Jednako tako, izostala je strukturna analiza njegovih poruka – od poziva na povećanje ustavnih ovlasti, rušenja Vlade, obrušavanje na kardinalovu homiliju, što bi svaki katolik prešutio, pa do pomilovanja Merčepa i srpskih osuđenika za ratni zločin.

Milan Bandić prošlog se tjedna okomio na našu novinarku Sanju Višticu. Bilo je toga još tijekom godine, a na samom početku, u siječnju, svoj je klub proširio za još dva takozvana žetončić: Josipom Beljkom i HSS-ovcem Mladenom Mađerom. Krešo Beljak je, sumnjajući na korupciju, Mađerov prijelaz prijavio USKOK-u. Nitko ne zna što je s tim, osim da je USKOK nešto provjeravao.

Godinu su obilježile i afere i smjene ministara 

Nakon što je premijer Andrej Plenković mjesecima branio neobranjivog Lovru Kuščevića, on je sam podnio ostavku. Više nije bilo dana, a da se nije otkrila neka nova prenamjena nekog bračkog pašnjaka u građevinsko zemljište. Kuščević se pozivao na papire Općine Nerežišća, kojima bismo kao trebali vjerovati, pa vezao priču o zemljištu za nepostojeći medicinski centar, pa je svog savjetnika Holika slučajno sreo dok je brao masline i tako…

I njega je istraživao USKOK pa ne znamo što je s tim, kao ni sa slučajem bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, koji je petljao s crkvom. Svi su sve demantirali, a institucije još ništa priopćile. U prošloj godini bilo je i suza. Naime, Gabrijela Žalac je prvo autom naletjela na djevojčicu i to s nevaljanom vozačkom dozvolom pa se još utvrdilo da joj je u dvorištu skupi automobil kojeg nije prijavila.

Kuščevića, Marića, Tolušića, Žalac i Murganić zamijenili su novi ministri. Nada Murganić nije otišla zbog korupcije, auta, zemljišta ili muljavina. U mandatu su joj se dogodile tragedije na koje ona osobno nije mogla utjecati, ali je politička odgovornost njezina. Najprije je otac na Pagu niz balkon bacio svoje četvero male djece, a malo nakon toga u Đakovu je rastrojeni štićenik ubio socijalnu radnicu i teško ranio njezinog kolegu koji je poslije i umro.

Ministar Damir Krstičević na saborskom je aktualcu izgubio živce. Vidović i Maras su s papirnatim avionom i maketom mislili da će ispast fora, kao da im je drago da je strateški važna kupovina borbenih aviona od Izraela propala. Prije raspleta, u kojem je Izrael izražavao duboko žaljenje, neupitni saveznici SAD i Izrael nisu mogli postići suglasje da se Hrvatska izuzme iz američke propisane procedure. Mike Pompeo, američki državni tajnik i bivši šef CIA-e, je kazao da je problem blokiran u dubokoj birokraciji, što god to značilo.

Johnson je dobio željenu većinu, ali pred njim su veliki izazovi

Nakon niza pokušaja da joj parlament prihvati sporazum o Brexitu, britanska premijerka Theresa May je podnijela ostavku. Nasljedio ju je Boris Johnson, kojemu se konzervativci masovno počeli napuštati stranku pa je izgubio većinu i održani su izvanredni izbori. Johnson je premoćno pobijedio zahvaljujući pragmatičnosti Brexitom izmučene britanske javnosti i krajnjoj nesimpatičnosti glavnog mu protukandidata laburista, Jeremyja Corbyna.

Škotska je odlučna provesti novi referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva i ostanku u Europskoj uniji i to zacijelo neće izvodit sama. U Sjevernoj Irskoj katolički su nacionalisti do nogu potukli probritanske unioniste

Godinu su obilježili i štrajkovi. Štrajk učitelja trajao je 36 dana, a o tom štrajku, kao i onom u brodogradilištu Uljanik, govorili smo nedavno pa nije potrebno puno podsjećati.

Kad sve stavimo u omjer, uvijek prevagne dobrota. I ove smo godine organizirali humanitarni koncert za Zakladu Ana Rukavina, koji je nazvan po poruci pokojne Ane: "Želim život." Zaklada je dosad osigurala uspješno liječenje mnogima oboljelima od leukemije.

Od rijetkog oblika leukemije boluje i mala Mila Rončević. Kampanja "Mila za sve" ujedinila je hrvatsku te je za njezino liječenje u SAD-u prikupljeno više od 38 milijuna kuna. Njezina je obitelj je osnovala zakladu iz koje se počelo financirati liječenje i druge djece.

Proslavili smo Božić, ide Nova godina. Leti vrijeme. Dragi naši, želimo vam zdravu sretnu, ustrajnu i uspravnu Novu godinu kojoj idemo u susret.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene