Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje štrajk

Pravosuđe od ponedjeljka u blokadi, određene poslove neće obavljati. Malenica: "Ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan"

Aktualno Galerija Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 3 Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed pravosudnih djelatnika, ilustracija Prosvjed pravosudnih djelatnika, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Iva Šušković, sindikalistica Iva Šušković, sindikalistica Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 2 Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 4 Galerija 1/6 >>
Hrvatsko pravosuđe od ponedjeljka u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika pokreće štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

 

Već tri godine kucaju na vrata, nekim članovima plaće su ispod minimalca. Probali su i s prosvjedom, no - bez učinka.

 

"Mi kontinuirano ukazujemo i na problem nedostatka ljudi. Upravo zbog tih malih plaća je sve veći odljev. Sve manji je priljev u službu - opet zbog malih plaća, na preopterećenost sustava onih koji u njemu ostaju, ali nije bilo sluha", kazala je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove. Umjesto dogovora država ih je tužila, sutra će saznati je li štrajk protuzakonit.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatska vs. državni službenici Imaju plaće od 500 do 700 eura, s kojima jedva preživljavaju, a sad i tužbu države: Sud će danas odlučiti hoće li im "začepiti usta"

"To je u članstvu izazvalo veliko nezadovoljstvo i negodovanje, na kraju krajeva i bijes nekako i žalost, zašto se lome koplja baš na njima“, dodala je Šušković.

Iz Vlade danas bez komentara, no ministar pravosuđa Ivan Malenica nedavno je objasnio kako za Vladu ovaj sindikat nije zakoniti sugovornik, te da ionako pripremaju novi zakon o plaćama kojim će svi problemi biti riješeni.

"Smatramo da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje štrajka iz niza razloga, prije svega da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan“, kazao je ministar.

Pročitajte i ovo Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 3 Pozitivni rezultati Kako je jedna mala općina preduhitrila Vladu i uspjela ono što neki veliki gradovi ne mogu: "Vidjeli smo da nam porez na plaće dosta raste..."

Na sindikalnoj se sceni stoga sve češće može čuti kako Vlada koristi Zakon o reprezentativnosti ne bi li sindikate razjedinila.

"Ovo dijeljenje zaista konfrontira sindikate međusobno, što se ne bi smjelo događati, sindikati bi morali biti mudriji: reprezentativni ne nasjedati na ovakve provokacije, a nereprezentativni tražiti način za zajedničku suradnju“, rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No Vlada je ta koja zasad udara tempo: premijer Andrej Plenković će se tako sutra s ministrima sresti s većim sindikatima te - kao i dosad kad bi se ukazao na takvim sastancima - vjerojatno donijeti neke dobre vijesti. Nereprezentativnima, pak, ostaje razgovor s ministrom Malenicom.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene