Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Planetarni čarobnjak stigao do svojih ljubitelja diljem svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čarobnjak Harry Potter mobilizirao je svoje poklonike diljem svijeta koji su čekali u redovima kako bi nabavili sedmi i posljednji nastavak planetarno popularnog serijala na engleskom jeziku, a gužve su zabilježene i u knjižarama u Hrvatskoj.

U Pakistanu je dolazak sedmog nastavka fenomena Potter vjerojatno spasio živote civila, jer je policija deaktivirala bombu podmetnutu u automobilu tijekom noći pred trgovačkim centrom u Karachiju gdje je u subotu trebala početi prodaja knjiga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva destinacija: New York VIDEO: Otvorena je velika putujuća 'Harry Potter' izložba Slika nije dostupna Detaljni koraci Katolička crkva izdala priručnik za preobraćenje vještica

U Hrvatskoj su ponoćne prodaje održane u Zagrebu, u prodajnom centru u Gajevoj ulici, zatim u Splitu, Puli i Dubrovniku, kazala je za Hinu voditeljica marketinga izdavačke kuće Algoritma Lana Šoštarić.

Prema njezinim riječima u Zagrebu je oko tisuću ljudi čekalo u redu koji se protezao od knjižare u Gajevoj do Zlatne kugle kipara Ivana Kožarića u Bogovićevoj.

"Do 12 sati u Hrvatskoj je prodano oko 3000 primjeraka" knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows", kazala je Šoštarić.

Radni naslov hrvatskog prijevoda, čiji se završetak očekuje do kraja godine, zasad je "Harry Potter i relikvije smrti", dodala je Šoštarić.

Gužve su zabilježene i u knjižari Algoritma u zagrebačkom trgovačkom centru King Cross, a velikih navala kupaca bilo je u gradovima na Jadranu.

"Repovi su dugi i ne prestaju", kazala je za Hinu oko 14 sati prodavačica u knjižari Algoritma u Dubrovniku i dodala da je među kupcima velik broj stranih turista koji borave na području Dubrovnika.

Stranih turista bilo je i u knjižari Algoritma u Puli i u subotu su do 14 sati bile prodane gotovo sve knjige, kazao je prodavatelj i dodao da nove primjerke očekuju u ponedjeljak.

Osječka knjižara također je do 14 sati prodala sve primjerke posljednjeg nastavka Harryja Pottera.

Pakistan, koji je zadnjih mjesec dana izložen povećanom teroru naoružanih radikalnih islamista s oko 180 ubijenih, svakodnevno bilježi samoubilačke napade i atentate bombom, a jedan je izbjegnut zbog Pottera.

Nakon što je primila anonimnu dojavu policija je blokirala prostor pred knjižarom u trgovačkom centru Park Towers u Karachiju gdje je oko 1 sat u ponoći trebala početi prodaja knjiga, te je u vozilu marke Suzuki pronašla do 12 kg eksploziva RDX, piše agencija Reuters.

"Neimenovani sugovornik pozvao je policiju oko 21 sat (po mjesnom vremenu) i rekao da je postavio bombu u vozilo pred trgovačkim centrom Park Towers, no da je iznenada shvatio da će ondje biti mnogo djece i da nas zato zove," kazao je policijski zapovjednik Manzoor Mughal.

U londonskoj knjižari Watersone's Piccadily, jednoj od najvećih u zemlji, više tisuća ljubitelja Pottera pristiglo je iz cijelog svijeta, mnogi od njih odjeveni u odore vještica.

Neki od njih čekali su satima, a neki i danima, da bi bi kupili novi nastavak na 600-tinjak stranica za koji njegova autorica J. K. Rowling, tvrdi da je i posljednji.

Glasnogovornica knjižara Waterstone kazala je da je oko 280 njihovih trgovina u Britaniji počeo raditi u ponoć i da se Waterstone nada prodati oko tri milijuna primjeraka "Harry Pottera and the Deathly Hallows" u prvih 24 sata.

Amazon, jedina internetska stranica za prodaju novog nastavka Pottera, primila je 2,2 milijuna rezervacija u svijetu i ta bi brojka mogla potući sve rekorde prodaje.

U Bangladešu su carinarnice iznimno ostale otvorene u petak, kada je dan molitve za muslimane, kako bi se Potterovim sljedbenicima omogućilo da kupe novi nastavak.

U Tajlandu je veleposlanik Velike Britanije ustao ranom zorom kako bi osobno kupio prvi primjerak nove knjige u Bangkoku.

U Australiji se 21-godišnji mladić izložio pogibelji te je skočio u ledene vode jezera u Sydneyu kako bi ulovio svoj listić za kupnju knjige što mu ga je otpuhao vjetar no umjesto dragocjenog papirića dobio je hipotermiju i završio u bolnici.

Suprotno brojnim glasinama, saga o dječaku-čarobnjaku, čije su pustolovine u prethodnih šest nastavaka bile prodane u 325 milijuna primjeraka u svijetu, završava pravednom pobjedom Harryja Pottera i smrću crnoga maga Voldemorta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene