Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovni uspjeh

Ostaje u Hrvatskoj! S 18 godina otvorio vlastiti obrt za unutarnje uređenje

Kristijan je otvorio obrt s 18 godina
Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Nova Studio
Aktualno Galerija Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Foto: Nova Studio Kristijan Marjanović Kristijan Marjanović Foto: Nova Studio +0 Kristijan Marjanović Galerija 1/3 >>
Iako ćemo danas češće pročitati tužne priče o ispraćajima mladih ljudi koji su odlučili sreću tražiti u tuđini, ovaj mladi čovjek odlučio je ostati u Hrvatskoj. Nakon završene srednje strukovne škole otvorio je vlastiti obrt za unutarnje uređenje.

Već je sedam mjeseci iza Kristijana Marjanovića u novom životnom razdoblju. Odmah po završetku Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu i stjecanja diplome iz strukovnog zanimanja stolar, ovaj je mladić znao da će ostati u Hrvatskoj. Međutim, nije ostao sjediti doma, pisati gomile e-mailova za koje nikada neće biti siguran hoće li ih netko pročitati, nego je uzeo stvar u svoje ruke.

Nakon razgovora sa savjetnicom na Zavodu za zapošljavanje odlučio se za dodatnu edukaciju. Osim znanja stolara, Kristijan je stekao i potrebna znanja za radove uređenja u interijeru.

Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan Marjanović Foto: Nova Studio

Potom je otvorio vlastiti obrt za uređenje. Radi s trojicom kolega, a uz njih kao moralna pomoć stoji i Kristijanov otac. Kada se odlučio za otvaranje obrta, prijatelji i kolege iz škole nisu bili sigurni je li to dobra odluka, ali njegovi roditelji dali su mu punu potporu. Bili su sigurni kako je u srednjoj strukovnoj školi stekao dovoljno znanja i vještina koje će moći primjenjivati u svakodnevnom radu, ophođenju s kolegama, drugim suradnicima i investitorima.

Kristijan kaže kako posao ne bi mijenjao za ništa. Uz uredno radno vrijeme, od 8 do 16 sati, koje provodi radeći ono što voli i družeći se sa svojim kolegama, ništa mu ne nedostaje. Smatra kako mu život u stranoj zemlji ne bi mogao pružiti ono što može dobiti u Hrvatskoj.

Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Kristijan Marjanović Foto: Nova Studio

Iako mu ništa nije problem odraditi, ipak najviše voli završne radove poput gletanja i ličenja jer tada zna da je ono što je obećano investitoru i ispunjeno. Odmah potom započinje drugi posao koji nosi svoje izazove. Kaže kako bi htio zaposliti još najmanje tri osobe, međutim na tržištu ih nedostaje.

Tako kažu i statistike. Trenutačno nedostaje 1190 zidara, 712 tesara, 561 vodoinstalater. Sve su to deficitarna zanimanja u Hrvatskoj za koja država daje potpore. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje bespovratna sredstva učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Pročitajte i ovo Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja Gdje su ruke, ima i struke Ovo je 27 zanimanja za koja se mladi mogu školovati uz stipendije

Cilj je projekta povećati interes mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u tim zanimanjima te osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Do ove je godine bio 750 kuna po učeniku mjesečno, ali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za školsku godinu 2019./20. poticat će školovanje učenika strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) s 1.500,00 kuna mjesečno, odnosno s 18.000,00 kuna godišnje.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene