Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su ruke, ima i struke

Ovo je 27 zanimanja za koja se mladi mogu školovati uz stipendije

Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja
Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja Foto: Getty
Tek 11 posto srednjoškolaca planira zaposlenje odmah po završetku školovanja. Što nas dovodi do informacije kako u državi nedostaje radnika koji su osposobljeni za strukovna zanimanja što rezultira sve većim brojem onih koji se odlučuju na prekvalifikaciju ili bježe iz zemlje.

POZITIVNA KAMPANJA USMJERENA NA MLADE
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) smatra kako za donošenje pametnih životnih odluka treba razmišljati na vrijeme, a već treću godinu zaredom provodi projekt 'Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima' kojim želi doći do djece i njihovih roditelja kako bi ih se pravilno usmjerilo prema izboru zanimanja nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja, odnosno želi potaknuti učenike na upise u obrtnička, nerijetko deficitarna, zanimanja.

Upravo ovo se čini kao idealna prilika za sve koji donose najvažnije odluke vezane uz svoju egzistenciju, odnosno koju struku/školu odabrati kao nastavak svog obrazovanja.


CILJEVI PROJEKTA

Poticanje mladih na obrazovanje za rad u strukovnim zanimanjima

Ovim se projektom, koji uspješno djeluje već treću godinu za redom, financiraju učenici koji se obrazuju po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) te im se dodjeljuju stipendije.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovim projektom potiče deficitarna zanimanja. Na popisu se nalaze:

Oko tih zanimanja razbijati glave u nadolazećoj školskoj godini koji odabrati zbog primamljive ponude; poticajnih sredstava, učenja i krajnjeg cilja stalnog zaposlenja, a plaće su nerijetko iznad prosjeka.

Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima Foto: Getty Images

Iz MINGO-a kažu da se potpora može dodijeliti i za druga zanimanja sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) ukoliko ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna.
Projekt je usmjeren za sve one koji završavaju osnovnu školu, ali i sve mlade ljude koji se odluče na prekvalifikaciju te žele nastaviti obrazovni proces i unaprijediti kompetencije, vještine i poboljšati znanje.

Za sve koje pristupe programu zasigurno im pitanje egzistencije neće stvarati probleme, jer sa zapošljavanjem, nakon završetka školovanja, neće imati problema.

Pročitajte i ovo Odluče li se za jedno od strukovnih zanimanja, mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske Upišite ih 7 zanimanja uz koja mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske

Iznos potpore do ove godine bio je 750 kuna po učeniku mjesečno, ali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta će za školsku godinu 2019./20. poticati školovanje učenika strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) s 1.500 kuna mjesečno, odnosno s 18.000,00 kuna godišnje.
O uvjetima za podnošenje prijave možete se informirati na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i www.ostvarisan.hr

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene