Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lika ima novi turistički hit

Prava bajka u Hrvatskoj: Proveli smo dan u čudesnoj dolini gdje vam jeleni jedu iz ruke

Reporterka Katarina Jusić s jelenom (Foto: Dnevnik.hr)
Reporterka Katarina Jusić s jelenom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jelen jede iz ruke (Foto: Dnevnik.hr) Jelen jede iz ruke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dolina Jelena u Lici (Foto: Dnevnik.hr) Dolina Jelena u Lici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Reporterka Katarina Jusić s jelenom (Foto: Dnevnik.hr) Reporterka Katarina Jusić s jelenom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vlasnik imanja s jelenima Milan Bićanić (Foto: Dnevnik.hr) Vlasnik imanja s jelenima Milan Bićanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Prekrasni jeleni (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
U neposrednoj blizini Nacionalnog parka Pltivička jezera, ljubitelji prirode i divljih životinja mogu pronaći oazu po svojoj mjeri. Obiteljsko imanje u Drežnik Gradu svojom posebnom ponudom, godišnje privlači mnoštvo turista.

Ljubav je postala i unosan posao. Netaknuta priroda, mir, ali i mogućnost da primjerice hranite jelene privlače iz godine u godinu tisuće posjetitelja.

Na 15 hektara livada i šuma unutar imanja obitelji Bićanić iz Drežnik Grada obitava više od 100 jelena.

"Ponukalo me da održimo to stanište da vegetativno ne zarasta, a kao lovac sam dobio volju da to budu jeleni", priča nam vlasnik OPG-a Milan Bićanić.

Svi su ovdje, imaju mir i sve što im odgovara. Jer i obični jeleni, kao i jeleni lopatari, imaju svoje navike.

"Oni vam najviše ujutro s cikom zore izlaze van na hranu, na ispašu tako i kad sunce zalazi, znači preko dana su najviše skriveni po tim šumama, po dragama, jer im je tada najviše nametnika, najviše muhi, obadi, tako se oni skrivaju i brane", pojašnjava Denis Bićanić.

Godi im i pažnja vlasnika. Dobro se slažu i s ostalim stanovnicima farme konjima i crnim slavonskim svinjama.

"Crne slavonske svinje ove male vole doć do jelena i pojest sve što je ostalo, tako da one nisu u strahu od njih, jeleni kad im smetaju samo se maknu tako da ono, oni se uglavnom slažu super. Najviše vole kukuruz", kaže Matea Bićanić.

U svom životnom vijeku ne poznaju sat ni kalendar. Ravnaju se po svjetlosti, a najosjetljiviji su u vrijeme parenja.

"Ulazim tad u prostor s oprezom, iz razloga što poštujući njihovu privatnost ulazim ono minimalno koliko moram. Dominantni jelen uvijek u vrijeme rike i parenja tjera sve ostale jedinke sa hranilišta i ostavlja samo ženke koje odvaja u jedan ajmo reći krug", pojašnjava nam vlasnik farme, Milan Bićanić.

Ostali dio godine, posebno vole pažnju ljudi. Priliku da im jelen jede iz ruke zato brojni gosti ovog dijela Like ne propuštaju!

"Jako je lijepo, kao što možete vidjeti. Nikada nisam bila ovako blizu jelena", priznaje Kelly, gošća iz Velike Britanije.

"Inače se ne možete toliko približiti jelenu i hraniti ga. U Velikoj Britaniji to ne možete raditi. Da, stvarno je dobro", dodaje britanski turist Malcolm.

Iz godine u godinu broj posjetitelja raste. Ovu će godinu završiti na tisuću i pol turista. Vlasnici imaju velike planove, ali sigurno ne - da se ovo imanje pretvori u mjesto masovnog turizma.

Imanje se polako širi od 2011. godine i nalazi se na idealnoj lokaciji, par kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera.

krenete li s mora ili Zagreba prema tom bajkovitom mjestu, trebat će vam nešto manje od dva sata do tog netaknutog dijela prirode. Dakle, idealno za jednodnevni izlet.

Obitelj Bićanić iz godine u godinu ulaže nova sredstva u imanje, no njihov cilj nikako nije masovni turizam, već očuvanje tog dijela prirode. Isto tako, pitanje je kako bi životinje reagirale na dolazak desetaka tisuća turista.

Ali nikako se ne možemo oteti dojmu potpune relaksiranosti dok šetamo po prirodi i dok su pored nas jeleni koje se može i hraniti. Najmlađi posjetitelji u svemu što imanje obitelji Bićanić nudi najviše uživaju.

Jednom rječju, druženje s jelenima je neponovljivo iskustvo. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene