Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Javno zdravstvo

U čekanju nove sezone i tragedije: U Dalmaciji nedostaju timovi hitne pomoći, na dva otoka baš je kritično

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ante Cizmic/Cropix
Splitski Zavod za hitnu medicinsku pomoć lani je imao više od 35.000 intervencija na terenu, a trenutačno im je najveći problem osigurati po još jedan tim na makarskom području te na potezu od Kaštela do Trogira, kao i pripravnost na Šolti i Visu te Vrlici, doznaje se od ravnatelja Zavoda Lea Luetića.

Potrebe za hitnom službom u Splitsko-dalmatinskoj županiji naročito su velike u vrijeme turističke sezone, kada se bilježi povećan priljev pacijenata u ambulante za 50 posto te 30 posto više intervencija na terenu.

"Na makarskom području treba inzistirati na dodatnom timu hitne medicine, kao i na potezu od Kaštela do Trogira jer je područje veliko, pa određene intervencije hitne i prijevoz pacijenta u KBC Split može biti usporen", kaže ravnatelj splitskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Leo Luetić.

U gradu Splitu radi 15 timova hitne iako je prema mreži potrebno da se na svaka četiri tima doda peti, koji služi za zamjenu onih koji idu na godišnji odmor, kaže Luetić.

Napominje da je u organizaciji posla trenutačno najveći problem osigurati pripravnost na otocima Šolti i Visu te u Vrlici.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hitna pomoć - 4 Donosi Provjereno Satima čekala Hitnu pa preminula u bolnici. Inspekcija utvrdila pogrešku dispečerke, ogorčeni suprug: "Sad se osjećam još gore nego prvi put"

Hitna je lani imala 35.000 intervencija na terenu, dok je oko 80 tisuća pacijenata prošlo kroz njihove ambulante. Pacijenti dolaze najviše zbog respiratornih problema ili zbog srca, ali gužve povećavaju i oni koji dolaze jer im je to najkraći put da dođu do liječnika.

Vozila hitne godišnje prijeđu oko milijun kilometara, a u sanitetskom prijevozu i više od tri milijuna kilometara.

Trenutačno osam doktora na specijalizaciji iz hitne, treba ih još

U Zavodu imaju 75 timova T1, pet timova za hitni helikopterski prijevoz helikopterom, koji su u Divuljama, 25 timova T2 , tri pripravnosti za Šoltu, Vis i Vrliku, pet timova u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici s dva doktora i dva medicinska tehničara te 35 timova sanitetskog prijevoza.

Trenutačno im je osam doktora medicine na specijalizaciji iz hitne medicine, a cilj je da tijekom ovogodišnjeg natječaja dođu do još toliko jer se na prošli nije javio dovoljan broj zainteresiranih. Luetić također očekuje da će u budućnosti minimalno desetak sestara i tehničara također ići na specijalizaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavljen i prosvjed Kaos s COVID dodatkom - podignuta tužba protiv ravnatelja: "Nije isplatio 250.000 eura"

O dugim čekanjima teško pokretnih pacijenata na sanitetski prijevoz do bolnica odgovara kako su ti zahtjevi iz godine u godinu sve veći. Svakodnevno je sedam timova od njih ukupno 35 na putu za Zagreb, Varaždin, Krapin, Lovran ili Velu Luku, dok ostali prevoze bolesnike po cijeloj županiji.

"Mi godišnje sanitetom prevezemo oko 60.000 pacijenata, što je više od 200 osoba dnevno, s tim da se neki prevoze više puta tijekom dana. Molim pacijente da budu strpljivi jer imamo prioritete. Prvo prevozimo dijalizirane, zatim sve one koji se iz ordinacija obiteljske medicine šalju hitno u bolnicu pa tek onda sve ostale", tvrdi Luetić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene