Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi širu javnu raspravu

Obrat u Komiži: Gradonačelnica predlaže poništenje odluke o zabrani domaćih životinja u naselju

Velimir Mratinić s ovcama
Velimir Mratinić s ovcama Foto: DNEVNIK.hr
Stanovnike Komiže na Visu razljutila je prošlog tjedna najava da u budućnosti više neće u blizini svojih kuća smjeti držati domaće životinje. Grad je odlučio primijeniti nacionalni zakon i zabraniti držanje domaćih životinja u naseljima i selima u okolici. Sada se traži poništenje te odluke.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zabranjeno je držanje domaćih životinja unutar građevinskih područja svih naselja Komiže. Izvan toga se mogu držati, ali najmanje 50 metara od ceste i 150 metara od stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna očevid u tijeku Horor na Visu: Ženi pao kamen na glavu, bore joj se za život Sudski čekić PRIVELA IH POLICIJA Jedan bi Plenkovića dočekao jajima, drugi ga je nazvao pavijanom: Što će biti dalje, odlučit će zadarska sutkinja

"To je sabotaža", rekao je tada za Dnevnik Nove TV Andrija Vitaljić iz Podhumlja, naselja u sklopu Komiže. I drugi su se pobunili pa je pokrenuta i peticija. Danas se dogodio obrat. Gradonačelnica traži ukidanje odluke. 

Andrija je zadovoljan.

"Bio je to glas ljudi i našeg mjesta. Ta je odluka zahvaćala dosta ljudi. I mene, jer su moje životinje blizu i sakralnog objekta, i naselja, i ceste", rekao nam je.

Gradonačelnica, koja je za vikend predlagala kompromisno rješenje, odnosno da udaljenost od prometnice od 50 metara koje je definirano u većini gradova ukinu u potpunosti, da udaljenost objekata za držanje domaćih životinja bude smanjena na 50 metara, da se do 20 kokoši može držati u okućnicama, danas tvrdi da svrha nije bila zabrana držanja domaćih životinja, nego unaprjeđenje svih segmenata komunalnog reda s obzirom na to da se u mjestu više ne živi samo od poljoprivrede i stočarstva već i od turizma. Gradonačelnica ističe kako o svemu želi kvalitetniju javnu raspravu. 

Priopćenje gradonačelnice donosimo u cijelosti.

Ovim putem se u ime Grada Komiže želim očitovati na trenutno nezadovoljstvo jednog dijela građana u vezi Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu Grada Komiže (dalje u tekstu: Odluka), donesenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 30.03.2021. g, a kojom se detaljno uređuje pitanje držanja domaćih životinja na području grada.

Želim jasno istaknuti da krajnji cilj odluke svakako nije zabrana držanja domaćih životinja na području Grada Komiže kako je to nažalost slobodno interpretirano u dijelu javnosti, a što su nažalost prenijeli i brojni mediji, već držanje domaćih životinja u skladu s praksom gotovo svih JLS ne samo na području naše Županije. Svjesni smo i toga da držanje domaćih životinja predstavlja životni odabir te egzistencijalnu djelatnost dijela naših sugrađana kao i tradiciju ruralnog dijela otoka Visa za koju iskreno želimo da opstane i dalje.

Cilj donošenja navedene Odluke je unaprjeđenje ovog segmenta komunalnog reda u područjima van samog naselja Komiža i pronalaženje realnih mogućnosti za suživot svih djelatnosti. Činjenica je da poljoprivreda i stočarstvo nisu više jedini segment života u ruralnim područjima Komiže te da postoji intenzivan rast turističkih, ugostiteljskih i drugih djelatnosti i u ostalim naseljima čime smo se i vodili prilikom donošenja predmetne Odluke. Također, napominjem kako gotovo sve otočne i obalne jedinice lokalne samouprave imaju gotovo jedinstvene odredbe u pogledu odluka kojim reguliraju ovo pitanje te da Grad Komiža nikako nije iznimka.

Zbog svih ograničenja vezano za javna okupljanja (Covid 19) i trenutka u kojem se nalazimo a uslijed čega širu javnu raspravu po navedenoj tematici nismo u mogućnosti održati, Gradskom vijeću Grada Komiže predložila sam donošenje Odluke o poništenju predmetne Odluke u cijelosti.

Interes za kvalitetna i učinkovita rješenja koja će doprinijeti zadržavanju mladih obitelji i poticanju svih tradicijskih vrijednosti i specifičnosti koje nudi otočna – ruralna sredina svakako zavrjeđuju širu javnu raspravu i doprinos svakog pojedinca vezano za ovu tematiku", stoji u dopisu.

Sjednica Gradskog vijeća na rasporedu je u srijedu, kada bi trebalo glasati o poništenju odluke. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene