Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neutemeljeni napadi"

Krstičević odgovorio na optužbe o plagiranju: Ponosan sam do boli, bio je to običan seminarski rad

Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr)
Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar obrane Damir Krstičević tvrdi da nije plagirao dijelove svog rada u Ratnoj školi američke vojske, već da se radilo o običnom seminarskom radu u kojem je literaturu kojom se koristio naveo na kraju rada.

Portal Index.hr objavio je danas kako je "hrvatski ministar obrane, general Damir Krstičević, kopirao velike dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, a da ih nije označio na odgovarajući način".

Pročitajte i ovo Roko Vranić SJEĆANJE NA OLUJU Josip je poginuo kao student, njegov otac danas je bio u Kninu: "Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti..." Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 A TROŠKOVI RASTU Zid šutnje oko novog vojnog nebodera u Zagrebu, arhitektonskog čuda koje i godinu dana od svečanog otvorenja - zjapi prazno

"Ja sam kao vojnik vrlo brz. Taj portal je jutros objavio tekst i evo, ja sam tu, spreman pred cijelom hrvatskom javnosti otvoreno objasniti sve", rekao je Krstičević na početku konferencije. 

Pokušaj hibridnog djelovanja

"Prije godinu dana smo imali pokušaj hibridnog djelovanja na mene. I opet su hibridno krenuli na mene, na moj rad i na ono što predstavljam. Na početku mandata spominjali su mi ratni zločin. Govorili su mi da ne mogu u Bosnu i stavili su falsifikat da je 4. gardijska brigada poubijala djecu u nekom busu. Vi znate da to nije bila istina. Otišao sam u Bosnu, ali nije bilo lako izdržati sve to u tom trenutku. Ali znam kako sam zapovjedao i kako su vojnici s kojima sam radio, vodili rat", rekao je Krstičević, dodajući da su ga jutros novinari pitali je li Hrvatska u hibridnom ratu. 

"Rekao sam svaki dan je hibridno djelovanje, kao da sam znao", kaže Krstičević, dodajući da je očito da on i njegov tim nekome smetaju. 

"Na svoje obrazovanje sam ponosan. Možete krenuti od osnovne škole, iza toga srednja vojna koju sam završio s odličnim uspjehom. Nakon toga vojna akademija koju sam završio s odličnim uspjehom. I na kraju, kao prvi Hrvat, pokojni Gojko Šušak me poslao na Ratnu školu u SAD, koju također završavam s odlučnim uspjehom", rekao je Krstičević, pokazujući svoju diplomu i tečajeve koje je završio. 

Pokazao je i svoj akademski report. "Možete vidjeti kakav sam bio student i časnik. S ovim se mogu ponositi! I ponosim se! Bilo nas je 270, bilo je 240 američkih časnika i 40 stranih časnika", rekao je Krstičević, naglašavajući nekoliko puta da je ponosan "do boli". 

Seminarski, a ne završni rad

Pokazao je novinarima i sporni rad kojim je, kaže, htio studente upoznati s ratom u Hrvatskoj i istinom o njemu. "Želio sam ih upoznati kako je došlo do dolaska UN-a u Hrvatsku i kako su snage koje su došle djelovale u Hrvatskoj od 1992. do 1995. godine. U tom sam koristio ono što Hrvatska ima najbolje, što sam mogao pronaći. I na kraju rada sam naveo literaturu", kaže Krstičević, dodajući da se danas "izvrće kontekst" te da to nije bio završni rad ili diplomski rad. "Bio je to informativni rad presjeka situacije u sklopu jednog seminara", rekao je Krstičević, objasnivši da zbog toga i nisu bile fusnote na svakoj stranici, jer takav rad ne zahtjeva takvu razinu.

Novinar Indexa koji je također bio na konferenciji za medije, rekao je Krstičeviću da je mjesec dana pokušavao doći do informacija, najprije u toj ratnoj školi, a potom i u MORH-u. "Od vaših ljudi smo dobili potvrdu da to jest bio završni rad. Sve što ste nam odgovorili mi smo odgovorili", rekao je novinar Nenad Jarić Dauenhauer, na što je Krstičević izgubio živce. 

"Govorili ste neistinu! Sram vas bilo zato što manipulirate! Lažete! Ovdje je bio rat, velikosrpska agresija, gospodine!", redao je Krstičević, poručivši mu i da je loš znanstvenik. 

"Do boli sam od jutra do sutra radio za taj akademski report da bude ovakav kakav je i na to sam ponosan", završio je Krstičević.

Na početku konferencije Krstičević je nenadano izrazio sućut obitelji svog suborca koji je toga dana preminuo. "Želim svom prijatelju, suborcu, supruzi Danji, Juri i Anti izraziti sućut. Jer jutros je umro moj prijatelj, suborac, junak Domovinskog rata Davor Jović", rekao je Krstičević suznih očiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene