Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa

Kerum sam sebi dao dozvolu za trgovački centar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik poduzetnik - Željko Kerum sam sebi je dao suglasnost za gradnju novog velikog trgovačkog centra u Splitu. Mnogima to izgleda kao sukob interesa, no čini se da je sukob interesa gotovo neizbježan u njegovu mandatu.

Iako je ova situacija apsurdna, u biti je sve u skladu sa zakonom. Zakonska je procedura da Ministarstvo gospodarstva prije davanja svoje suglasnosti traži mišljenje gradske vlasti. No gradonačelnik je Željko Kerum, a on je i vlasnik tvrtke Koteks, koja gradi trgovački centar Keri, a i to ime neodoljivo podsjeća na njegovo prezime tako da i ime dokazuje da nema sumnje čiji je. Kerum je time, poštivajući zakonsku proceduru, sam sebi takoreći dao suglasnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH stavio zabranu na gradnju na Marjanu Ima li novca za Fani? Slika nije dostupna I 'slučaj Fani' će pred povjerenstvo Kerum opomenut zbog prenamjene zemljišta

>> Splitske vrtiće plaća Kerum d.o.o., ništa od posla s Livajom

Zbog zakona o sukobu interesa Kerum je morao prenijeti svoja upravljačka prava u tvrtkama na odvjetnički ured, ali on je i dalje njihov vlasnik i u suštini u njegovu interesu je da one posluju dobro, da se razvijaju i napreduju.  Nekom ova situacija može biti smiješna, no pravni stručnjaci upozoravaju da to pokazuje koliko nisu dobri naši zakoni, a i sam zakon o sukobu interesa je oko ovog pitanja nedorečen. 'Nije gradonačelnik dao sam sebi. On više ne utječe na poslovne odluke u tvrtkama koje su u njegovu vlasništvu, rekao je Jure Šundov, dogradonačelnik Splita.

Kerum je jedina osoba koja u Splitu može izdavati lokacijsku dozvolu pa tako i sebi. Gradska oporba uvjerena da se radi o sukobu interesa

No, dodaje Šundov, on kao gradonačelnik mora potpisivati određenu dokumentaciju. 'Nije se fizička osoba Željko Kerum u ove četiri godine odrekao da njegove tvrtke u njegovu vlasništvu uredno i normalno obavljaju svoj posao', istaknuo je Šundov. I dok za dogradonačelnika nije sukob interesa za gradsku oporbu nema sumnje. 'Mi zapravo nemamo spoznaje kako je on riješio upravljanje sa svojim tvrtkama, tim više što je uglavnom obiteljski povezan i kroz poslovanje. Naime, radi se uistinu o klasičnom sukobu interesa', naglasila je Aida Batarelo, gradska vijećnica SDP-a.

Gradska vijećnica dodaje da je problem i što će dalje za taj projekt morati dobivati suglasnosti grada, primjerice lokacijsku dozvolu, koje će takoreći izdavati sam sebi. Mirko Klarić sa splitskog pravnog fakulteta dodaje kako je ovo još jedan od dokaza apsurda hrvatskog zakonodavstva. 'To je jedna apsurdna situacija, međutim ovdje valja istaknuti sljedeće, a to je da je on praktički jedina osoba koja znači u ovom trenutku temeljem ovlasti, s kojima raspolaže na temelju zakona, može uopće izdati lokacijsku, odnosno građevinsku dozvolu ili odgovarajuće suglasnosti', objasnio je Klarić. Klarić ne misli da je ovaj slučaj Kerumova krivnja, već je problem to što zakonodavstvo nije predvidjelo ovakve situacije. I zbog toga možemo očekivati u mandatu Željka Keruma još ovakvih situacija.

Mandat Željka Keruma već je u prvim mjesecima počeo sa problemima. Prisjetimo se, afera je nastala i pri rješavanju problema dječjih vrtića, kada je poslove dobio Kerumov prijatelj Livaja, tu se upetljalo i državno odvjetništvo koje ispituje dokumentaciju i je li sve bilo u skladu sa zakonom. Mnogi upozoravaju da bi afera moglo još biti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene