Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja globalnoj sigurnosti

Jandroković o Rusiji na samitu NATO-a: "Zbog istog smo iskustva među najsnažnijim zagovarateljima..."

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Damjan Tadic/Cropix
Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti, a Ukrajinu treba nastaviti podupirati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u petak u Vilniusu, priopćio je Hrvatski sabor.

Gordan Jandroković je istaknuo kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija. Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća i pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković u Šestinama Jandroković o ukidanju prireza: Gradovi i općine mogu kroz porez na dohodak kompenzirati gubitak prihoda

Zagreb je u listopadu prošle godine bio domaćin Prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, a idući samit održat će se ove godine u Pragu. Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi samit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju.

Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u listopadu održati donatorska konferencija za razminiranje Ukrajine i da naglasio da Hrvatska, zahvaljujući svom ratnom iskustvu, može konkretno pomoći toj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Ukrajini Rusija tvrdi da su čečenske specijalne snage krenule u protuofenzivu, Zelenski im je jasno odgovorio: "Glavno je da Rusija to vidi"

"Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata", rekao je Jandroković u govoru na panelu "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu". Opisao je Ukrajinu "branikom zapadnih vrijednosti" i pozvao na nastavak potpore Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene