Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TANKA GRANICA

Iz Zagreba stiže apel o naglom padu zaliha krvi. Otkrivamo kakvo je stanje u riječkom KBC-u

Iz Udruge darivatelja krvi stiže apel o naglom padu zaliha krvi. Najviše, kažu, nedostaje krvne grupe A+. Stoga pozivaju sve darivatelje, ali i one koji će to tek postati s krvnom grupom A+ te svim krvnim grupama s negativnim Rh-faktorom da se u što kraćem roku jave u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, u Petrovu 3.

U riječkoj bolnici stanje zasad nije alarmantno, posljednja akcija bila je jučer. 

Iz Rijeke se u Vijesti Nove TV javila reporterka Nove TV Katarina Jusić Mezga, koja je razgovarala sa Željkom Kinkelom, voditeljicom Odsjeka darivatelja krvi GDCK-a Rijeka. 

"Jučer je cijeli dan bila akcija te je bilo 42 darivatelja, od toga šest novih, vrlo smo zadovoljni. U Rijeci stanje nije alarmantno, ali su snižene zalihe krvne grupe A pozitivna i 0 pozitivna. Mala je granica između hitne situacije i alarmantne. Primjerice, ako ujutro imamo potrebe s puno doza krvi, popodne situacija može biti alarmantna, tako da nikad nismo sigurni", objasnila je Kinkela. 

Pročitajte i ovo Ilustracija DOBROVOLJNO DARIVANJE Nedostaje nekih krvnih grupa: Zavod za transfuziju poslao važan apel građanima

"Akcija darivanja krvi bila je organizirana u ponedjeljak jer u subotu nismo imali akciju, a kako trombociti traju samo pet dana, trebali smo skupiti dovoljno doza kako bismo izdržali, a i u petak je neradni dan", objasnila je. Naglasila je da problem s odazivom bude kada su apeli prečesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMATIČNA SNIMKA VIDEO Vlasti im oduzele dijete: Uoči hitne operacije nisu htjeli da beba primi krv cijepljene osobe

"Ljudi kada prečesto čuju apele da nedostaje krvi, onda nekako zanemare to, a kada čuju jednom godišnje, onda je to stvarno alarmantno", rekla je. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene