Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superizborna 2024.

HDZ skrojio nove izborne jedinice, a zna se i kad bi mogli izbori: Najveća novost tiče se Zagreba

Izbori: Ilustracija - 1
Izbori: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Do kraja tjedna trebao bi napokon biti gotov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, a najveća novost je da Zagreb više neće biti podijeljen na četiri izborne jedinice.

Prema novom zakonu koji se dovršava u Ministarstvu uprave i pravosuđa, građani Zagreba glasat će u tri izborne jedinice.

Na parlamentarnim izborima koji će se održati u proljeće iduće godine stanovnici zagrebačkih naselja Jarun, Vrbani, Gajnice, Stenjevec, Malešnica i Špansko zastupnike u Sabor neće birati s iste liste kao i Novi Vinodolski, Bakar, Kastav i Delnice.


Drugim riječima, VII. izborna jedinica više neće zahvaćati dijelove Zagreba, a kroz njega više neće prolaziti ni VI. izborna jedinica (obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada). Ona će zamijeniti svoj naziv s III. izbornom jedinicom, koja sada obuhvaća Međimurje, Zagorje i Varaždinsku županiju.

Kroz Zagreb će se tako od idućih izbora protezati I., II. i III. izborna jedinica, doznao je Jutarnji list od, kako piše, dobro obaviještenog izvora u Vladi.

Granice izbornih jedinica slijedit će u određenoj mjeri dio modela koji je predložio demograf i kartograf Nenad Pokos iz Instituta "Ivo Pilar".

Sugovornik iz Vlade kaže da se razmatralo više izbornih modela, a na kraju se došlo do toga da je najbolje što je više moguće zadržati se u okvirima postojećeg, na koji su već navikli birači, ali i političke stranke.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin izborne jedinice Vlast potpuno ignorirala oporbu, nižu se žestoke reakcije: "Pokazali su građanima da su nebitni"

Pročitajte i ovo Ilustracija DIGITALIZACIJSKI JETI Elektronsko glasanje u Hrvatskoj: Je li napokon došao kraj ubacivanju listića u kutije?

Ostat će deset izbornih jedinica i u svakoj će se birati po 14 zastupnika, no s obzirom na depopulaciju pojedinih krajeva, morat će se korigirati granice kako bi se došlo do toga da u svakoj izbornoj jedinici bude podjednak broj birača.

Izvori iz vrha HDZ-a kazali su Jutarnjem i da ćemo na izbore za zastupnike u Saboru ići na proljeće iduće godine, prije izbora za zastupnike u Europskom parlamentu, koji će se održati početkom lipnja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene