Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovne aktivnosti

DIP potvrdio: Prikupljanje donacija za Benčić i Miletića je zakonito

Saborski zastupnici Sandra Benčić (Možemo!) i Marin Miletić (Most) ustvrdili su u četvrtak kako je Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo da je njihovo prikupljanje donacija zakonito jer se sredstava uplaćuju na račun stranke za redovite aktivnosti.

DIP je objavilo u četvrtak da političke stranke mogu otvoriti posebne račune za financiranje izborne kampanje tek od 5. siječnja, nakon što su pozive za donacije već objavili Benčić i Miletić od kojih je DIP zatražio očitovanja.

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da je DIP potvrdio da prikupljanje sredstava za redovne stranačke aktivnosti jest zakonito, a da stranke još nisu u mogućnosti otvoriti račune za izbornu promidžbu jer nema datuma izbora.

Pročitajte i ovo Marin Miletić u Izraelu Kao izaslanik Sabora Zastupnik posjetio Izrael pa dobio 700 prijetnji smrću: ''Imenom i prezimenom sve od građana Bosne i Hercegovine"

"U slučaju naše stranke i Mosta bilo je jasno naznačeno da se sredstva uplaćuju na račun stranke i to za redovite aktivnosti. DIP je, uz navedeno, dao i opće upute oko djelovanja stranaka prije i za vrijeme izborne promidžbe kojih se kao i do sada namjeravamo držati", najavila je.

Kazala je da su u očitovanju DIP-u naveli da "kontinuirano dobivaju donacije za redovne aktivnosti stranke, a s obzirom na to da sve donacije idu na isti račun nije moguće razlučiti one koje su stigle zbog oglašavanja od drugih".

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Dječak je vrištao, muškarac ga je pokušavao uvući u kombi, a onda je Duško pomogao spriječiti otmicu: Uskoro je uslijedio novi šok

Oglas kojim se poziva da se donacijom podrži Benčić za premijerku na facebook stranici Možemo! objavljen je 2. listopada i bio je aktivan 16 dana.

"Sve donacije su male donacije građana, nemamo velikih donatora", poručila je Benčić.

Pročitajte i ovo Očevid prometne nesreće na autocesti A1 - 1 Dvije osobe poginule FOTO Stravični detalji prometne nesreće na A1: Kombi ih je vukao nekoliko stotina metara, na jednog poginulog naletjela još dva vozila

Miletić je također rekao kako je odluka DIP-a pokazatelj da je njegovo prikupljanje donacija za političko djelovanje ispravno u svakom pogledu te ustvrdio da nema transparentnijeg i demokratičnijeg načina nego od građana tražiti novčanu potporu.

To se, naglašava, svugdje u svijetu radi, samo se u Hrvatskoj od toga zazire jer većina političara zna da ne bi mogli skupiti za kikiriki od naroda pa radije skupljaju novac od tajkuna i velikih firmi kojima onda vraćaju usluge, rekao je.

Dodao je da nema ni jednu veliku donaciju, a povjerenje mu je iskazalo preko 500 građana, mahom Riječana i Istrijana koji su uplaćivali od pet eura pa nadalje, ali sve male donacije.

Pročitajte i ovo Zapljena droge - 3 Nanjušio ih Policija sa službenim psom pretražila sumnjivi kamion na odmorištu: Pogledajte što su pronašli

Miletić je rekao da je šest dana na račun stranke skupio 20 tisuća eura te poručio da će i dalje pozivati sve građane koji mu vjeruju na doniranje.

Pozivao je zastupnike da probaju skupljati novac od građana. Neka s tim izađu van, neka javnost zna od kandidatkinje za premijerku Benčić koliko je skupila novaca i jesu li to donacije od velikih tvrtki ili malih građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene