Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi 'svjedok'

'Vidjela sam avion kako tone, ne bih lagala, vraćala sam se iz svetog grada!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
53-godišnjakinja iz Malezije tvrdi kako je na povratku iz Meke vidjela zrakoplov kako tone u more.

Raja Dalelah Raja Latife iz Malezije policiji je rekla kako je pri letu kući iz Meke, kroz prozor svog aviona vidjela kako neki drugi avion tone u Andamansko more. 'Dosita je izgledalo kao zrakoplov, kad sam bolje pogledala vidjela sam rep i kriloletjelice u vodi', kaže 53-godišnjakinja.

Pročitajte i ovo Avion, ilustracija Slučaj leta MH370 Ne odustaju od potrage za avionom koji je nestao prije 10 godina: Za pronalazak ostataka nudi se milijunska nagrada Slika nije dostupna 'Nema preživjelih' Kina sumnjičava: 'Dajte dokaze da je zrakoplov na dnu oceana!'

Iako žena tvrdi kako ne bi lagala 'jer se upravo vratila iz svetog grada' jedan od iskusnijih pilota kaže kako je ova teorija ipak malo nategnuta jer avioni iznad Andamanskog mora lete na visini od 11 kilometara.

Trinaesti dan potrage

Pet zrakoplova nadlijetalo je u petak jug Indijskog oceana, u potrazi za plutajućim predmetima uočenima na satelitskim snimkama, mogućim krhotinama s leta MH370 nestalog prije gotovo dva tjedna, ali australske vlasti ističu težinu operacije u izoliranim australskim vodama, prenosi AFP.

Trinaest dana nakon nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, potraga se usredotočuje na široki prostor ledene vode od oko 23.000 km2, 2500 km jugozapadno od Pertha, najvažnijeg grada na zapadnoj australskoj obali. Potraga traje vrlo daleko od početne putanje zrakoplova koji je prevozio 239 putnika.

Norveški brod u potrazi za ostacima koji navodno pripadaju nestalom zrakoplovu

Potraga je dobila novi poticaj u četvrtak kad su uočena dva plutajuća predmeta, jedan veličine 24 metra, teško uočenih na satelitskim snimkama od nedjelje. Australski premijer Tony Abbott nazvao ga je "novim i vjerodostojnim" tragom, "vjerojatno najboljim koji zasad imamo", rekao je dužnosnik Australskih vlasti za pomorsku sigurnost John Young.

Pet letjelica iz Australije, Novog Zelanda i SAD-a sudjelovalo je u potrazi u petak. Prva nadlijetanja u četvrtak nisu dala rezultate jer su operacije ometene lošim meteorološkim uvjetima. Kina, čiji su državljani bili većina putnika u nestalom zrakoplovu, u potragu je uputila sedam brodova.

Vrijeme bi se trebalo popraviti u petak i olakšati promatranje plutajućeg materijala, objavila je australska meteorološka agencija. Zona koju treba pokriti je vrlo daleko od obale a svaka letjelica može promatrati samo dva sata prije nego se vrati na kopno.

Norveški trgovački brod doplovio je u četvrtak u zonu kako bi sudjelovao u operacijama. Australski brod HMAS Success, dovoljno moćan za vuču ogromnih krhotina, na putu je ali će na lice mjesta stići tek za nekoliko dana. Nakon više lažnih uzbuna, vlasti su željele istaknuti složenost operacija i podsjetiti da uočeni predmeti možda ne potječu od Boeinga 777.

Osim toga, otkad su otkriveni, ti su predmeti mogli odplutati. Za australskog ministra obrane Davida Johnstona radi se o "logističkoj noćnoj mori". "U jednom od najizoliranijih smo područja na planetu. Zapravo, teško bi mogli biti izoliraniji", rekao je on na australskoj televiziji.

Ni novi trag ne daje novi polet istrazi koja danima tapka u konfuziji, optuživanjima, lažnim tragovima i najnevjerojatnijim glasinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene