Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanišić 'u šoku od sreće'

Kandić: Zapanjena sam presudom, Bildt: Ne mogu više pratiti logiku Haaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnju je šeficu beogradskog Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić oslobađajuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zapanjila.

'Moram priznati da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dano ne slažu se s činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskoj razini bile očite', rekla je agenciji Beta bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić povodom današnje oslobađajuće presude bivšem načelniku Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zamjeniku Franku Simatoviću Frenkiju na Haškom sudu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Haški sud oslobodio Stanišića i Simatovića po svim točkama optužnice za zločine u RH i BiH

>> Dačić pozdravio oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću

>> Haški sud oslobodio Stanišića i Simatovića po svim točkama optužnice za zločine u RH i BiH

Ona drži kako srpske paravojne postrojbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile 'slobodne postrojbe' koje su se naouržavale mimo volje Srbije i Službe državne sigurnosti.

'Dojam je da je sud mišljenja kako je aktivnost tih postrojbi bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriju gdje se ratovalo, bez namjere da se ti dijelovi Hrvatske i BiH homogeniziraju protjerivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji', pojasnila je Nataša Kandić dodajući kako presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu u posljednjoj fazi rada odstupaju od 'očiglednih činjenica' jer ona drži kako je 'potpuno jasno da su te postrojbe bile formirane za činjenje ratnih zločina'.

'Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona su rekli kako smatraju da je to bila državna postrojba. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne sigurnosti', podsjetila je Nataša Kandić. (Agencija VLM) Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svom je Twitter profilu napisao kako mu je sve teže pratiti dosljednost, odnosno logiku Haškog tribunala, s obzirom na različite presude. (D.M.)

Stanišić 'u šoku od sreće', u petak stiže u Beograd

Bivši šef srbijanske službe sigurnosti Jovica Stanišić, kojeg je Haaški sud (ICTY) u četvrtak, zajedno s njegovim suradnikom Frankom Simatovićem, oslobodio optužbi za ratne zločine i BiH i Hrvatskoj, već u petak doputovat će u Beograd, izvjestili su beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izjavu Stanišićevog odvjetnika Wayna Jordasha u Den Haagu.

Jordash je, kako se navodi, novinarima ispred ICTY-ja rekao kako je njegov klijent "u šoku od sreće" zbog oslobađajuće presude i najavio da će Stanišić već sutra otputovati za Beograd, "sretan što će se vratiti svom životu". "Haški Tribunal je dokazao da može provoditi pravdu", rekao je Stanišićev britanski odvjetnik, dodajući kako je danas "sretan dan za pravdu", navode beogradski mediji.

"Tribunal je pokazao da je u stanju pravilno razmatrati dokaze i provesti pravdu. Vidjet ćemo hoće li se Tužiteljstvo (ICTY-ja) žaliti", navode beogradski mediji Stanišićeva odvjetnika Jordasha, čija je ocjena da će ulaganje žalbe biti "vrlo teško".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene