Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz SDP-a

''Ekstremizam nema nacionalnu pripadnost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središnjici SDP-a održana je konferencija za novinare o ugroženosti ljudskih prava u Hrvatskoj.

Konzervativizacija društva, odmicanje od vrijednosti sekularne države, te snažna promocija stavova kojima se umanjuju ljudska prava, a posebno prava žena u korijenima je politike koju nastoji provesti Vlada Andreja Plenkovića', rekli su u SDP-u. 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

''Netolerancija je na žalost sve prisutnija u našem društvu, svi oblici ikonografnije, svi oblici poticanja na mržnu i netolarenciju u našem društvu ne smiju postojati. SDP poziva sve građane da dignu glas i ne gledaju eroziju ljudskih prava i civilizacijskih postignuća. Relativiziranje ovih stvari, kao što to često čini premijer Andrej Plenković, nije dobro. Još nismo čuli da se Vlada očitovala. Ekstremizam nema nacionalnu pripadnost'', istaknuo je na konferenciji saborski zastupnik Joško Klisović referirajući se na hrvatsko stajalište o pobačaju, braku i ljudskim pravima izneseno pred Vijećem Europe, skup koji je u nedjelju na trgu Bana Jelačića organizirala A-HSP te plakate neprimjerenih sadržaja u Vukovaru.

U pismenom stajalištu Hrvatske pred Vijećem Europe se naime naglašava da će RH "posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva".

Reproduktivno pravo tako za Hrvatsku od sad ne uključuje pobačaj, a želi promicati i zaštititi isključivo tradicionalnu obitelj. Klisović je istaknuo da je to radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava.

"Pravo o samostalnom odlučivanju o vlastitu tijelu pravo je svake žene. To pravo za sada imamo, to nam je pravo zajamčeno. No, HDZ, Most i radikalna desnica na čelu s Ladislavom Ilčićem nam to pravo želi ukinuti. Ja im poručujem da im to neće uspjeti i da će se žene pobuniti protiv takvih ljudi. Očito je da Ilčić vodi glavnu riječ kad su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost. Marginalna desnica radi na aktivnom ograničavanju prava žena u Hrvatskoj, a s obzirom da se premijer nije ogradio od te politike zaključujem da premijer podržava i promovira zabranu pobačaja u Hrvatskoj i tako s pravom njegovu politiku nazivam ženomrzačkom", kazala je zastupnica Karolina Leaković.

"Vlada promovira netrpeljivost, ne čini ništa da spriječi ustaško znakovlje, okupljanje i defiliranje marginalnih strančica. Rade sve kako bi se ukinula sloboda govora, mišljenja i djelovanja, guše se medijske slobode, destabilizira kultura, zaustavljena je obrazovna reforma i privatiziraju se javna dobra. Pozivam sve da se tome oštro suprotstavimo", pozvala je građane Leaković.

Iz stranke su najavili kako će simbolično na Dan žena, 8. marta, u saborsku proceduru poslati prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji usklađen s Istanbulskom konvencijom, a od premijera traže da povuče izjavu iz Bruxellesa koju je poslao ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

"Vlada nije formalno o tome raspravila niti donijela odluku. Predsjednica RH, kao sukreatorica vanjske politike, o tome se nije odredila. Ovim činom ministra Stiera je derogiran konsenzus koji je postojao u hrvatskoj vanjskoj politici što se tiče ljudskih prava. Pozivanje na demokršćanske vrijednosti radi zaokreta ovog tipa je potpuno neutemeljeno jer čitav niz zemalja EU na čijem su čelu demokršćanske vlade podržava i prava na reproduktivno zdravlje žena, prava na spolno određenje i manjinska prava".

Osvrnuli su se i na izjave ministra Vlahe Orepića koji je rekao kako treba nove zakone i novu praksu kako bi znao kako reagirati u slučajevima kao što je jučerašnji na Trgu.

"Podsjećamo ga da dva zakona to reguliraju i jasno govore da su pozdravi "Za dom spremni" nacistički i potiču na mržnju. Ustavni sud je to jasno kazao", ustvrdio je Klisović.

Pozdravili su promptnu reakciju veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj koje je osudilo neonacistička i proustaška stajališta izražena tijekom demonstracija koje su se održale u nedjelju u središtu Zagreba u organizaciji A-HSP-a. Osudili su svaki pokušaj povezivanja SAD-a s mrskom ideologijom i nazvali to uvredom na sjećanje na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

"Drugačiju reakciju nismo ni očekivali", kazao je Klisović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene