Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽESTOKA REAKCIJA VELEPOSLANSTVA SAD-a

"Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja SAD-a s mrskom ideologijom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veleposlanstvo SAD-a priopćenjem je osudilo neonacistička i proustaška stajališta izražena tijekom demonstracija koje su se održale u nedjelju u središtu Zagreba u organizaciji A-HSP-a.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu objavilo je priopćenje kojim "najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evakuacija zaposlenika Prosvjednici upali u veleposlanstvo SAD-a u Bagdadu nakon američkih zračnih napada Kolinda Grabar-Kitarović na proslavi Dana nezavisnosti (Foto: Dnevnik.hr) tematska zabava Predsjednica u "kožnjaku" i crvenim cipelama: Kolinda Grabar-Kitarović na proslavi američkog Dana nezavisnosti

Priopćenjem su reagirali na skup koji je u nedjelju održan na Trgu bana Jelačića koji je organizirala Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP). 

"Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva.

A-HSP je skup najavio kao davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te polaganje prisege domovini.

Mediji su objavili da su uniformirani sudionici skupa nosili i neonacističke zastave, te su izvikivali ustaški pozdrav "Za dom - spremni".

Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP-a i organizatora povorke, policija je privela zbog "povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene