Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije krivotvorio

Svjedokinja na suđenju Ivici Babiću tvrdi: Krunski svjedok tužiteljstva je lagao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja prošle godine, tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka".

Umirovljena medicinska sestra iz očne ambulante virovitičke bolnice Helena Ratić kazala je u petak na suđenju predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću da je krunski svjedok tužiteljstva, oftamolog Mijo Fett, lagao kada je rekao da je Babić status vojnog invalida dobio temeljem krivotvorene dokumentacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEpravpmoćna presuda Ivica Babić oslobođen optužbi za ratno profiterstvo Slika nije dostupna O rastu osnovice za 6 posto Počeo sastanak Vlade i sindikata javnih službi

Svjedokinja, Fettova bivša suradnica, koja tvrdi da je Babiću radila nalaze vidnog polja, posvjedočila je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu da ju nitko od liječnika nikada nije tražio da na nalaze nekog pacijenta upiše podatke druge osobe.

Temeljem ranijeg Fettovog iskaza, da je Babiću na njegov zahtjev izdao krivotvorenu liječničku dokumentaciju koristeći nalaze drugih pacijenata, tužiteljstvo Babića tereti za ratno profiterstvo. Tvrde da je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

"Sigurno je da je na svakom od nalaza rađena dijagnostika upravo za dr. Babića", posvjedočila je Helena Ratić. Dodala je da nikada ne bi pristala na tuđi nalaz upisati ime druge osobe, ali i da nikada nije izdala nalaz, a da na njemu nije navela ime i prezime pacijenta.

Ivici Babiću potvrđena optužnica za ratno profiterstvo

Liječnik iz virovitičke bolnice Ivica Cindrić prisjetio se da je ratne 1992. kao dobrovoljac u sanitetu, zbog Babićevih pretraga, trebao ostati par dana duže ostati "na terenu". Kazao je i da se status ratnog vojnog invalida, osim zbog ranjavanja dobivao i zbog ozljeđivanja, ali i bolesti.

U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja prošle godine, tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka".

Tužiteljstvo tvrdi da je Babić kivotvorenu dokumentaciju u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Na temelju lažne dokumentacije, tvrdi tužiteljstvo, u veljači 1996. izdano mu je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida temeljem koje je sve do kraja ožujka prošle godine primao razna imovinska prava. Među ostalim na svakoj su mu plaći obračunavani manji iznosi poreza i prireza, a štetu koju je napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Šef liječničkog sindikata, koji je krajem 2013. pokrenuo štrajk prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene