Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O rastu osnovice za 6 posto

Počeo sastanak Vlade i sindikata javnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava počeo je u četvrtak sastanak Vladinog pregovaračkog tima i predstavnika sindikata javnih službi o realizaciji sporazuma o rastu osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesečja.

Uoči sastanka predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić na upit o sindikalnim pregovaračkim stajalištima rekao je novinarima kako Vlada ima priliku riješiti problem.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

''Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi, a ovisno o tome što ponudi zauzet ćemo stav, ostalo bi bilo prejudiciranje sastanaka koji je najavljen kao preliminarni'', rekao je Babić.

''Tražimo naša prava i ne odustajemo od njih. Način na koji ćemo to pokušati dogovoriti - vjerojatno na nizu sastanaka, jer sumnjam da ćemo danas uspjeti, je predmet razgovora. Ako to ne riješimo pridržavamo si pravo za sve sudske i sindikalne aktivnosti koje nam stoje na raspolaganju'', poručio je Babić.

Upitan bi li pristao na kompromis, Babić je rekao da nepoštivanje ugovornih obveza nije kompromis, a sporazum može biti predmet pregovora, izmjena i dopuna. Kompromis u smislu - uzet ćemo vam dio prava bez prethodnog dogovora, nema smisla, ustvrdio je Babić.

Također je rekao da eventualna obročna isplata može biti predmet pregovora i razgovora. Hoće li biti pregovora ili razgovora vidjet ćemo, rekao je Babić i poručio da sindikati traže svoja dospjela prava i spremni su na sve u interesu sindikalnog članstva.

U medijima su objavljene neslužbene informacije da će Vlada sindikatima ponuditi postupnu isplatu povećane osnovice od početka iduće godine, odnosno godišnji rast od 1,5 posto do kraja mandata ove Vlade, što bi navodno i nekim sindikalnim predstavnicima bilo prihvatljivo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene