Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuto izvanredno stanje

Srbija: Do sada pronađene 33 žrtve, Beogradu prijeti Dunav!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Timovi za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i timovi veterinarskih službi rade na sanaciji terena, a MUP je zamolio građane da poštuju instrukcije nadležnih službi koje će ih izvještavati o postupnom povratku u sanirane dijelove grada.

Stanje u poplavljenoj Srbiji polako se smiruje. Osim u Šapcu, Sremskoj Mitrovici i još nekoliko općina, Vlada je ukinula izvanredno stanje. Voda se povlači, vodostaji rijeka stagniraju ili su u opadanju. Ipak, sada je Beograd u iščekivanju vodenog vala, koji bi kroz grad trebao proći u idućih 48 sati. Dobra je vijest za stanovnike da ne bi trebao biti snažan kako je najavljivano.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Srbijanska vlada ukinula je u petak, na prijedlog kriznog stožera, izvanredno stanje u zemlji proglašenu u povodu katastrofalnih poplava u kojima su, prema zadnjim službenim podacima, stradale najmanje 33 osobe, dok se istodobno voda u većem dijelu zemlje povlači.

Na poplavljenim područjima u Srbiji dosad su nađena tijela 33 žrtve, priopćeno je na sjednici kriznog stožera koji je vladi predložio ukidanje izvanrednog stanja u cijeloj zemlji.

U Srbiji prijavljen nestanak 798 osoba s poplavljenih područja!

Zbog otklanjanja teških posljedica poplava izvanredna situacija ostat će do daljeg na snazi u dva grada, Šapcu i Sremskoj Mitrovici te u 17 općina zapadne i središnje Srbije - Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Vučić je najavio velik posao u obnovi uništene i oštećene infrastrukture i energetskog sektora te poduzimanje mjera da se svim građanima koji su ostali bez kuća i stanova i sada su u kolektivnim centrima ili kod srodnika i prijatelja čim prije osigura trajni smještaj.

'Ljudi koji su ostali bez kuća dobit će krov nad glavom. Svaki dinar bit će potrošen na najbolji način i svi građani Srbije će moći vidjeti kako se to troši', najavio je Vučić zahvalivši svim sudionicima obrane od poplava, a posebno načelniku Glavnog stožera Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću koji je bio na čelu obrane Šapca i Sremske Mitrovice.

U međuvremenu se u većem dijelu Srbije voda povukla s poplavljenih područja, a po posljednjim procjenama u sljedećih pet dana to se može očekivati i u Obrenovcu, koji je najviše stradao i gdje je u tijeku raščišćavanje mulja i dezinfekcija terena prije nego se stvore uvjeti za povratak onih Obrenovčana kojima kuće i stanovi nisu potpuno uništeni.

Timovi za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i timovi veterinarskih službi rade na sanaciji terena, a MUP je zamolio građane da poštuju instrukcije nadležnih službi koje će ih izvještavati o postupnom povratku u sanirane dijelove grada. Žitelji Obrenovca tvrde, međutim, da će se voda u pojedinim nižim dijelovima grada i uz lokalne kanale zadržati duže.

I vi možete pomoći poplavljenima! Evo što im je sada najpotrebnije!

I u drugim poplavljenim područjima gdje se voda povukla u tijeku je dezinfekcija, a stožerima za opskrbu stižu zahtjevi za sredstvima za higijenu i čišćenje, rukavicama, maskama za lice, vodom, a sve više i za građevinskim materijalom za obnovu manje oštećenih kuća.

Najteža je situacija u srednjem Pomoravlju i na obali Drine, u Krupnju i okolici Ljubovije, budući su ova mjesta izvan medijske pažnje, pa o njima više brinu volonteri čije angažiranje i opskrbu hranom i sredstvima za higijenu svakodnevno koordiniraju i skupine na društvenim mrežama, uz veliku uzajamnu solidarnost.

Ne smiruju se ni klizišta koja su uništila ili mnoge kuće u okolici Valjeva i Bajine Bašte pa će osim rekonstrukcije postojećih biti potrebni i kontejneri za stanovanje.

Obzirom da je oštećen velik broj škola, lokalnim vlastima ostavljeno je da procjene mogućnosti obnove nastave jer je nekoliko tisuća učenika na prinudnom raspustu.

Isušivanje ugljenokopa s kojih se opskrbljuje termoelektrana Nikola Tesla potrajat će, procjenjuje se, znatno duže jer se na površinskom kopu stvorilo veliko jezero dubine i više od 50 metara.

Domaće i strane tvrtke i organizacije nastavile su u petak upućivati pomoć stanovništvu ugroženom poplavama u Srbiji. Tako je, primjerice, Telekom Austrija, čiji je član i domaći operater Vip mobile, donirao 60.000 eura za pomoć ugroženima od poplava u regiji, od čega je Srbiji namijenjeno 30.000 eura, dok je Microsoft Srbija donira Crvenom križu 73.000 dolara te odgovarajući softver za urede Crvenog križa u vrijednosti 300.000 dolara. Japan Tobacco International donirao je opremu za sanaciju ugroženih područja u vrijednosti od preko 50.000 eura.

Nema mobitel, ali ima srce: Kako je beskućnik poslao SMS za žrtve poplave

Svi ministri u srbijanskoj vladi odreći će se jedne plaće i taj novac biti će uplaćen za pomoć stradalima od poplava, a preporuka je upućena i svim čelnicima državnih institucija i nižim dužnosnicima da se odreknu dijela plaće.

Predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je pak u petak čelnike devet najvažnijih banaka da, osim humanitarnih akcija i jednokratne financijske pomoći, pronađu odgovarajuće načine da sustavnije pomognu u obnovi infrastrukture, građanima i gospodarstvu na poplavljenim područjima. Banke su do sada uputile blizu 900.000 eura pomoći ugroženim područjima, a udruga banaka najavila je da će utvrditi daljnje mjere pomoći.

Idućih desetak dana će, kako je najavljeno na donatorskom sastanku u četvrtak u Beogradu, prioritet biti procjena štete kako bi Srbija mogla aplicirati za pomoć iz fondova EU. Šef izaslanstva EU u Beogradu Michael Davenport najavio je da Srbija već može računati na 30 milijuna eura iz fondova za hitne situacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene