Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uprava Đure Đakovića govori o cijenama

'Osigurat ćemo pristup svim dokumentima u istrazi o Patriji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava slavonskobrodske tvrtke Đure Đakovića tvrdi da je bojno oklopno vozilo Patria bilo znatno jeftinije i pokazalo se boljim na testovima.

Kažu da je ponuđen znatno vrijedniji offset-program te stoji na raspolaganju za bilo kakve istražne radnje. Predsjednik Uprave Đure Đakovića - Specijalnih vozila Bartol Jerković izjavio je , nakon potvrde MUP-a da se provodi kriminalistička istraga zbog sumnji da je Patria podmićivala u Hrvatskoj, da će, kada to mjerodavne hrvatske institucije zatraže, osigurati pristup svim podacima i dokumentima jer je to u interesu projekta i u interesu ugovornih strana – Ministarstva obrane te Konzorcija ĐĐSV-Patria.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez konkretnih brojki Patria izvan stroja: MORH ni nakon dva tjedna ne otkriva kolika je šteta na oklopnom vozilu, protiv vojnika najavljene sankcije Incident u Petrinjskoj vojarni: Ilustracija - 1 Otkrio Dnevnik Nove TV Pokrenuta istraga zbog oštećenja oklopnog vozila u petrinjskoj vojarni: Je li bilo ljudske pogreške?

'Osobno i u ime tvrtke očitovao sam se na medijske teze prezentirane još početkom 2010., vezane za pripremne faze projekta borbenog oklopnog vozila do listopada 2007., kada je sklopljen ugovor o izradi 84 bazna vozila AMV 8x8 u Republici Hrvatskoj, i poznato je da je u završnoj fazi nadmetanja ponuda tvrtke 'Patria' ocijenjena kao bolja u svim traženim elementima, rekao je.

>> Pahor zanijekao tvrdnje o raskidu ugovora s Patrijom

Kao rezultat potpisanog ugovora, na temelju prijenosa tehnologije, provedenog kroz 'offset-program', u ĐĐSV-u je uspostavljena serijska proizvodnja tri bazna vozila na mjesec koja se upravo tijekom prvog kvartala ove godine povećava na četiri vozila na mjesec. Dostizanjem te dinamike ostvareni su preduvjeti za realizaciju projekta za MORH u ugovorenim rokovima, ali i preduvjeti za moguće proširenje suradnje s 'Patrijom'", istaknuo je Jerković.

Afera je krenula iz Finske, čiji je nacionalni ured za istrage priopćio kako policija sumnja da je 'novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007.' nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije. Sumnja se da su vodeći ljudi Patrije podmitili političare u Hrvatskoj kako bi dobili ugovor o prodaji 84 oklopna vozila Hrvatskoj, vrijedna 112 milijuna eura, koja se sada, nakon transfera tehnologije, proizvode u ĐĐSV-u. U ime MORH-a ugovor je tada potpisao ministar Berislav Rončević.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je nabava oklopnih vozila od finske tvrke Patrije bila vrlo dobar posao, ali je potvrdio i da je 'jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati' nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao, i to pošto je ugovor već potpisan.

Istraga o Hrvatskoj pokrenuta je nakon sumnji u korupciju i navodno potkupljivanje političara u susjednoj Sloveniji, koja je s Patrijom 2006. sklopila ugovor vrijedan 280 milijuna eura. U Sloveniji su pod istragom bivši premijer Janez Janša, bivši ministar obrane Karl Erjavec i bivši zapovjednik oružanih snaga Albin Gutman.

Osim njih, u aferi su, po pisanju svjetskih novinskih agencija, osumnjičena nekolicina finskih menadžera Patrije, dvojica Austrijanca, austrijsko-kanadski poduzetnik Walter Wolf i bivši predsjednik uprave austrijskog konkurenta finske Patrije, koncerna 'Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge' i poslije savjetnik za istočnu Europu u Patriji Hans Wolfgang Riedl. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene