Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez konkretnih brojki

Patria izvan stroja: MORH ni nakon dva tjedna ne otkriva kolika je šteta na oklopnom vozilu, protiv vojnika najavljene sankcije

Ilustracija
Ilustracija Foto: MORH
MORH do danas nije odgovorio na novinarsko pitanje - kolika je šteta na oklopnom vozilu Patria koje je oštećeno u petrinjskoj vojarni.

U petrinjskoj vojarni oštećeno je oklopno vozilo Patria. Dnevnik Nove TV uputio je upit Ministarstvu obrane što je s vozilom i kolika je šteta koja je nastala na vozilu.

IZ MORH-a se doznaje da oštećena Patria i dalje nije popravljena. Protiv odgovornog vojnika pokrenut je stegovni postupak.

Kolika je šteta koja je nastala na vozilu? Na to pitanje nema odgovora.

"Borbeno oklopno vozilo Patria koje je oštećeno 18. siječnja 2023. u vojarni 'Pukovnik Predrag Matanović' u Petrinji nije vraćeno u operativnu uporabu. Zbog odgovornosti u navedenom događaju protiv jednog pripadnika Oružanih snaga pokrenut je stegovni postupak. U tijeku je postupak procjene materijalne štete te će sukladno procjeni štete biti pokrenut odgovarajući postupak za utvrđivanje materijalne odgovornosti pred Vojnostegovnim sudom", kratko su odgovorili na pitanja novinara.

Kako je ranije javio Dnevnik Nove TV, Patria je oštećena zbog ljudske pogreške nakon što je vojnik koji je naoružano vozilo trebao parkirati njime zapeo za hangar. U incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba.

Jedno od najmodernijih oružanih sustava naše vojske

Borbeno oklopno vozilo (BOV) Patria jedno je od najmodernijih oružanih sustava koje koristi Hrvatska kopnena vojska. Riječ je o lako oklopljenom višenamjenskom borbenom vozilu visoke prohodnosti i pokretljivosti.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović NATO aktivnosti Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?"

Namijenjeno je za prijevoz ljudstva jačine jedne desetine i potporu borbenih djelovanja uništavanjem protivničke žive sile, oklopnih i drugih sredstava na zemlji i u zračnom prostoru na daljinama učinkovitog dometa naoružanja vozila.

Glavna karakteristika Patrije je oružna stanica izraelske proizvodnje tipa Elbit UT30 Mk2, koja ima automatski top kalibra 30 x 173 milimetra Bushmaster Mk44, daljinski upravljanu spregnutu strojnicu 7,62 x 51 milimetar, integrirani protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE s dvije lansirne cijevi.

Pročitajte i ovo Incident u Petrinjskoj vojarni: Ilustracija - 1 Otkrio Dnevnik Nove TV Pokrenuta istraga zbog oštećenja oklopnog vozila u petrinjskoj vojarni: Je li bilo ljudske pogreške?

BOV Patria izvorno je finski proizvod koji se po licenci sastavljao u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. HKoV u svojem sastavu ima ukupno 126 Patrija u nekoliko različitih konfiguracija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene