Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza Vlade

Sinčić otkrio kako će glasovati ukoliko dođe do rasprave o raspuštanju Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Sinčić iz Živog kazao je da će zastupnici te stranke glasovati za samoraspuštanje Sabora ukoliko sutra dođe do te rasprave.

''Ovo što se događa je lakrdija, neviđeni prostor za političku trgovinu i političku korupciju i to je njihova odgovornost. Stav naše koalicije je - zastupnici Živog zida, Ivan Lovrinović, Goran Aleksić i Škribola, neće poduprijeti gospodina Marića, odnosno mi smo za njegovu smjenu'', rekao je Sinčić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

''Mi smo protiv novih izbora, međutim u ovakvoj situaciji je najbolje da se zajedno s drugim krugom lokalnih izbora naprave i novi parlamentarni izbori'', rekao je Sinčić.

''Ako dođe do rasprave o raspuštanju Sabora, mi smo za raspuštanje u tom slučaju'', zaključuje zastupnik Živog zida.

Ranije je danas zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao da će njegova stranka, ukoliko se izglasa nepovjerenje Mariću, vjerojatno ići u smjeru rušenja Vlade i raspisivanja novih izbora.

Jutors je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku otkrio kako bi mogao glasovati u narednim danima, ali da u toj stranci ne postoji jedinstvo, pokazuje stav Ivice Mišića. Kako će glasovati izjasnio se i Goran Aleksić.

Lovrinović je prije sjednice Sabora rekao da se zalaže za stabilnost, ali da neće podržati ni ministra financija Zdravka Marića, ni predsjednika Sabora Božu Petrova, ni Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora.

Njegov stranački kolega Ivica Mišić rekao je da je dao potpis za Jandrokovića. ''Kao gospodarstvenik želim da Vlada nastavi i da se radi, jer ako budemo imali izbore, bit će uvijek isto. Mislim da sve ovo što se sada radi nije dobro za Hrvatsku. Most je pokazao da je stranka opstrukcije'', rekao je Mišić.

Smatra da Marić nije kriv, pa će mu dati podršku jer, kaže, zna da nije imao veze ni s kakvim potpisima za koje ga optužuju u Mostu. ''On po mojim saznanjima nije imao nikakve veze s onim za što ga optužuje Most'', tvrdi.

Na pitanje je li dobio nešto zauzvrat od HDZ-a, da bi Mariću dao podršku, kaže da nije.

Goran Aleksić iz SNAGA-e je rekao da neće podržati Marića, ali hoće Petrova. ''Za smjenu Marića ću glasati, a za opoziv Petrova neću jer on po meni mora ostati predsjednik Sabora. Ne želimo se uplitati u sukob između Mosta i HDZ-a", rekao je Aleksić.

Nezavisni Željko Lacković se još uvijek nije izjasnio hoće li ministru Mariću dati podršku. Rekao je kako će mu tijekom rasprave postaviti pitanje te će odlučiti ovisno o odgovoru koji će dobiti. ''Ne znam hoće li moj glas biti presudan, ali to će biti moj glas, ne iznuđen'', rekao je.

Na pitanje je li dao potpis za Jandrokovića, odgovorio je potvrdno. Međutim, odbija scenarij u kojem bi sudjelovao u preslagivanju većine. ''U vrijeme kada se bude preslagivala većina, to će vjerojatno biti nakon lokalnih izbora, ja sam kandidat za župana Koprivničko-križevačke županije, s velikim izgledima za pobjedu. Vjerujem da ću tamo pobijediti pa neću biti taj koji će moći dati ili ne dati potporu za sastav nove Vlade'', rekao je Lacković.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene