Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog prekomjernog izlova ribljeg fonda i stalnog smanjenja ribe u nekim morima, ribari se sve više okreću morskim psima kao izvoru hrane, doprinoseći sve većoj ugroženosti te životinjske vrste, upozorili su aktivisti očuvanja okoliša.


Morski psi ne se love samo zbog peraja, što je popularno kinesko jelo, već sve češće i zbog mesa, upozorila je Sarah Fowler, supredsjednica udruge za zaštitu morskih pasa World Censervation Union (IUCN).

Vezani članci Psi i trava Psi se zaigrali u travi i sad izgledaju kao da su se oprali u šarenom vešu Gladne oči Ono kad svi oko tebe jedu, a ti si na dijeti: Urnebesni prizori pasa koji izgledaju onako kako se ljudi osjećaju

Prekomjerni lov ugrozio je 20 posto od 547 vrsta morskih pasa i raža koje su sada na samom rubu istrebljenja.

Fowler objašnjava kako je izlov mnogih ribljih vrsta reguliran, poput bakalara i tune, te se ribari sve više okreću ribljoj vrsti čiji izlov to nije. 

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da se svake godine ulovi 100 milijuna morskih pasa, no stručnjaci smatraju kako je ta brojka možda i dvostruko veća.

Ukoliko se izlov ribe i uništavanja staništa nastave ovom dinamikom, ribe i ostala morska fauna mogli bi nestati do 2048. godine, upozorili su znanstvenici.