Hrvati meso vole više od ribe. Pojedu je između 8 i 10 kilograma na godinu i najčešće jedu - srdelu. A baš se srdela umalo našla na udaru briselskih mreža zbog smanjenja kvota za izlov. No, do toga, uvjerava povjerenik Europske komisije Karmenu Vella, a i ministar Tomislav Tolušić, ne bi trebalo doći.


Jednom na tjedan, kupljena u ribarnicama - tako barem istraživanja govore o potrošnji ribe u Hrvata. Srdelu i oslić - najčešće konzumiraju. Jeftinija je i zdravija. Ali, pitanje je koliko je ima.

Vezani članci Srdela će biti do Badnjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Država se smilovala i napravila iznimku: Unatoč lovostaju na Badnjak će biti srdela Mala plava riba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ribari o izvješću Ruže Tomašić: "Manje kvote za izlov može, ali ako se digne cijena ribe"

"Ja smatram da je stanje naših stokova, ribljeg bogatstva dobro. Naši su ribari svjesni opasnosti i mogu pristati na daljnja ograničenja, ali ne u smislu kvota", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Pojasnio je to i sam povjerenik Europske Komisije za okoliš i ribarstvo Karmenu Vella. Posjetio je luku Gaženica i razgovarao s ribarima.

"Ne, ne... Mi ne predlažemo nikakvo rezanje, ni 6, ni 60, ni 1. Ono oko čega se već slažemo je da fond treba sačuvati, slažemo se da nešto treba napraviti, a sada razgovaramo što načelno treba napraviti", kazao je povjerenik EK.

Jer, fond treba zaštiti, a ribarima - ipak ostaviti posao.

"4000 obitelji u RH živi od ribarstva ili od riboprerađivačke industrije i mi ćemo učiniti sve da to tako bude i ubuduće", naglasio je ministar poljoprivrede.

Izlov male plave ribe, najvažniji je dio domaćeg ribarstva. Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu - to ne bi smio promjeniti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr