Hrvati meso vole više od ribe. Pojedu je između 8 i 10 kilograma na godinu i najčešće jedu - srdelu. A baš se srdela umalo našla na udaru briselskih mreža zbog smanjenja kvota za izlov. No, do toga, uvjerava povjerenik Europske komisije Karmenu Vella, a i ministar Tomislav Tolušić, ne bi trebalo doći.


Jednom na tjedan, kupljena u ribarnicama - tako barem istraživanja govore o potrošnji ribe u Hrvata. Srdelu i oslić - najčešće konzumiraju. Jeftinija je i zdravija. Ali, pitanje je koliko je ima.

Vezani članci Srdela će biti do Badnjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Država se smilovala i napravila iznimku: Unatoč lovostaju na Badnjak će biti srdela Slika nije dostupna Zbog nedostatka ribe stradavaju morski psi

"Ja smatram da je stanje naših stokova, ribljeg bogatstva dobro. Naši su ribari svjesni opasnosti i mogu pristati na daljnja ograničenja, ali ne u smislu kvota", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Pojasnio je to i sam povjerenik Europske Komisije za okoliš i ribarstvo Karmenu Vella. Posjetio je luku Gaženica i razgovarao s ribarima.

"Ne, ne... Mi ne predlažemo nikakvo rezanje, ni 6, ni 60, ni 1. Ono oko čega se već slažemo je da fond treba sačuvati, slažemo se da nešto treba napraviti, a sada razgovaramo što načelno treba napraviti", kazao je povjerenik EK.

Jer, fond treba zaštiti, a ribarima - ipak ostaviti posao.

"4000 obitelji u RH živi od ribarstva ili od riboprerađivačke industrije i mi ćemo učiniti sve da to tako bude i ubuduće", naglasio je ministar poljoprivrede.

Izlov male plave ribe, najvažniji je dio domaćeg ribarstva. Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu - to ne bi smio promjeniti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr