Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljena su nova 'iznenađenja' i objavljivanje informacija velikih američkih kompanija.


Nakon što su prije nekoliko dana iz Lulz Securityja objavili povlačenje s hakerske scene, činilo se da će s njima prestati i hakerski napadi.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo je dobar dan da promijeniti svoje lozinke! Slika nije dostupna U Britaniji uhićen haker povezan s napadima na CIA-u i FBI

No, umjesto toga oni su se pridružili Anonymousima te, zajedno s vojskom svojih online sljedbenika, nastavili napati omiljene mete – stranice državnih institucija, a jučer su stradale i velike kompanije poput Martercarda, PayPala i drugih – nekima su srušeni serveri, dok su drugima objavljeni korisnički podaci.

Anonymousi kažu da su se dokopali kompletne baze podataka sa servera Zimbabvea, a objavljeni su i neki podaci skinuti sa servera brazilske i peruanske vlade. Nastradala je i talijanska regulatorna agencija za komunikacije (AGCOM), a za danas su najavljena nova 'iznenađenja' i objave podataka ukradenih iz nekih američkih kompanija.

Prekjučer je stranica Mastercarda neko vrijeme bila nedostupna – za pretpostaviti je da su i dalje na crnoj listi nakon afere WikiLeaks te su objavljena i korisnička imena i lozinke nekih računa MySpacea i PayPala.

Na internetu se pojavila i informacija kako bi hakeri sada mogli udariti na Facebook i objaviti korisnička imena i lozinke njihovih članova – s obzirom na više od 750 milijuna korisnika ove društvene mreže te golemu količinu privatnih i važnih podataka i poruka koje ljudi pohranjuju na fejsu, jasno je da bi objava samo malog dijela tih podataka izazvala veliku paniku među korisnicima.

Koliko ovakvi hakerski napadi te objavljivanje podataka mogu biti opasni, najbolje pokazuje primjer nedavnog hakiranja Citigroupa kojemu je ukradeno više od 360 tisuća korisničkih računa, a prema Bloomberg BusinessWeeku, oko 3,400 korisnika oštećeno je za 2,7 milijuna dolara, što im je na kraju banka nadoknadila.

Prateći hashtag #AntiSec na Twitteru možemo primijetiti da je broj srušenih stranica sve veći te se postavlja pitanje tko je sljedeći i čije će podatke hakeri sutra objaviti.