Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome više vjerovati?

Virtualne laži kojima vjerujemo: Oteta lezbijka zapravo je oženjeni muškarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oteta lezbijka iz Sirije napokon je pronađena – kao oženjeni muškarac koji živi u Škotskoj

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Internet nam je danas otvorio vrata gotovo svim informacijama – doslovno smo postali globalno selo, kako je to odavno najavio Marshall McLuhan.

S obzirom na količinu i brzinu širenja tih informacija, često je teško provjeriti njihovu vjerodostojnost, no mediji diljem svijeta – kako oni veliki i poznati, tako i brojni mali portali često prenose i neke čudne i bizarne priče koje su 'prevrijedne' da ih se ne spomene. Takve priče privlače velik broj posjetitelja, redaju se analize, kritike i komentari čitatelja da bi na kraju vijest bila nadopunjena sa – 'saznali smo da ova priča nije istinita'.

Tako su prošlog tjedna mediji diljem svijeta objavili priču o ženi koja je na ruci tetovirala čak 152 slike svih svojih prijatelja s Facebooka. Ova je priča potakla analize o tome kako neki ljudi doslovno izgube vezu između virtualnog i realnog života, mogli smo pročitati brojne komentare o opasnostima Facebooka te, naravno, mnoštvo 'epiteta' o inteligenciji dotične žene, kao i podrugljivih komentara što će biti s tetovažama onih koje ukloni s liste prijatelja na fejsu.

I, nakon svega toga, saznali smo da se radi o prijevari, odnosno marketinškom triku jedne internetske stranice koja je na ovaj način htjela reklamirati svoju ponudu. S obzirom da je videoisječak njenih 'tetovaža' na internetu pogledan više od 2,5 milijuna puta, slobodno možemo zaključiti da je riječ o vrlo uspješnoj marketinškoj kampanji.

Druga priča koja je privukla veliku pozornost javnosti u posljednje vrijeme, bila je 'otmica' sirijske lezbijke koja je svoja iskustva iz Damaska dijelila s mnogobrojnim čitateljima na blogu. 'A Gay Girl in Damascus' ime je bloga za kojeg su svi bili uvjereni da ga vodi Amina Abdallah Araf al Omari iz Damaska i koji je pokrenut još u veljači kako bi svima dočarao 'kako je to biti lezbijka u Siriji', a u posljednje je vrijeme – zbog situacije u toj zemlji, postao iznimno popularan.

No, problem je nastao kada je navodna Aminina rođakinja Rania O. Ismail na blogu napisala da su Aminu oteli naoružani muškarci i da joj se gubi svaki trag – na internetu su se počele pokretati grupe podrške za njeno oslobođenje, a u Siriji su aktivisti pokušali naći mjesto gdje je zatočena – riskirajući čak i vlastite živote.

Posljednji objavljeni post na ovom blogu otkrio je pravu istinu o Amini – nije riječ o sirijskoj lezbijki, već o Tomu MacMasteru, oženjenom Amerikancu koji živi u Škotskoj. Tom kaže da nije očekivao ovako veliku pažnju javnosti, no 'duboko je dirnut reakcijama čitatelja'. Ovo je izazvalo zgražanje brojnih sirijskih gay aktivista i blogera koji su ionako u teškoj poziciji te se pitaju tko će više vjerovati stvarima koje pišu na svojim blogovima.

I tu su djelomično u pravu, jer su ova dva slučaja jasno pokazala kako nekoliko pojedinaca putem interneta može prevariti brojne svjetske medije i milijune čitatelja diljem svijeta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene